Csülöksütés az autóban

Talán nem túlzás azt állítani, hogy Papp Menyhért – a megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóság nemrégiben nyugdíjba vonult sofőrje – élete nagy részét autóban töltötte.

Szerette a munkáját, és vezetés közben is foglalkozhatott – elméletben biztosan – a másik nagy szerelmével, a főzéssel. Sok ezer kilométert tettek meg együtt, ő és a szolgálati jármű. Ha kolléganőkkel keltek útra, egy többfogásos ebédet is megfőztek Budapestig – fejben.

Papp Menyhért már a nyíregyházi Nádor utcai szülői házban is nagy kedvvel sündörgött a konyhában. Ha kellett krumplit pucolt, csak hogy lássa, hogyan készül az ebéd. Érdekelte a gasztronómia, a nagymama cukrásznak is szánta.

– Ezt nem tartottam férfiasnak, akkor is a járművek iránt vonzódtam, ezirányban tanultam tovább. De a főzés iránti szeretetem a mai napig nem múlt el – mesélte.

Már gyerekként tudott rántást készíteni, ami valljuk be sokszor a gyakorló háziasszonyoknak is feladja a leckét. Ma pedig már igazi ínyenc fogások kerülnek ki a kezei alól.

– A paprikás krumplitól a töltött csirkéig bármit elkészítek. Nem szakácskönyvből főzök, mindig a saját elképzeléseimet valósítom meg. Ha valahol látok, hallok, eszek valami jót, akkor azt kipróbálom és a magam valamint a család szája ízének megfelelően alakítom – mesélt a családfő.


Menyus-féle csülök 4 személyre

Hozzávalók: 2 db füstölt csülök, zsír, olaj, 40 dkg főzőkolbász, 40 dkg
csirkemáj, 1 gombakonzerv, 1 kisebb póréhagyma, 1 kg krumpli, bors, kömény,
pirospaprika, zöldpaprika, paradicsom, 2 gerezd fokhagyma.

Elkészítése: A csülköt kicsontozom, megfőzöm. A májat felszeletelem,
a kolbászt felaprítom, a gombát és a póréhagymát is szeletekre vágom.
A hozzávalókat megpárolom és a félig főtt burgonyával összekeverem. Az
olaj és zsír keverékével leöntöm, a csülköt rátesszük, a sütőben készre
sütjük. A májat a legvégén adjuk hozzá. Zöldségzölddel díszítve tálaljuk.

A fiatalos nagypapa főztjét leggyakrabban a szerettei élvezhetik. Legnagyobb kritikusa 8 éves unokája Szilárd, aki mindenevő, és akárcsak nagypapája ő is már most szívesen kuktálkodik. De lelkesek a barátok is, ha Menyhért a bogrács alá gyújt, vagy éppen barátjánál Kárpátfalvi Lászlónál a kemence előtt tanakodnak, mi kerüljön a tepsibe.

A férfias ételek a kedvencei, a repertoárjából nem hiányzik a halászlé, az öhön, a babgulyás. De ha a család csirkepörköltet enne nokedlivel, annak sincs akadálya. Pappék konyhájában többnyire hagyományos ételek készüllnek, ám a húsokhoz sokszor zöldköret jár. A babból, brokkoliból, sárgarépából, karfiolból készült, oregánóval megbolondított kísérőnek senki nem tud ellenálni. Igazi kímélő köret ez, ami remek párja lehet például egy kifogástalan Menyus-féle sült csülöknek.

– Pók Viktória –
hirdetés