Csúszópénzt fogadott el az egyik szabolcsi járási hivatal osztályvezetője

Akt.:
Csúszópénzt fogadott el az egyik szabolcsi járási hivatal osztályvezetője
Nyíregyháza – A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség hivatali vesztegetés bűntettével vádolja a megyében működő egyik járási hivatal osztályvezetőjét, aki a vádirat szerint 100.000,- forintot fogadott el azért, hogy a földhivatali nyilvántartásból jogosulatlanul adatokat szolgáltasson ki.


A Nemzeti Védelmi Szolgálat 2016 áprilisában megbízhatósági vizsgálatot folytatott le a vádlottal szemben, aki ekkoriban az egyik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei járási hivatal osztályvezetője volt. A tárgyalótiszt abban kérte a vádlott segítségét, hogy szerezze meg egy magánszemély ingatlanjainak az adatait a földhivatali nyilvántartásból. A vádlott ezt meg is ígérte, mire a tárgyalótiszt anyagi ellenszolgáltatást is kilátásba helyezett, de a vádlott azt kérte, hogy a későbbiekben ő írhassa meg az ingatlanokra vonatkozó adásvételi szerződést, mivel ügyvédi irodát fog nyitni.

Ezt követően a vádlott a hivatali szobájában fogadta a tárgyalótisztet, az ingatlan-nyilvántartásban a keresést elvégezte, majd az adatokat átadta. A tárgyalótiszt 100.000,- forinttal honorálta a segítséget, amit a vádlott a helyszínen elfogadott és a pénzt a nadrágja zsebébe helyezte.

Az ügyész hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat az ügyben, mely bűncselekményért 5-10 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Az ügyész börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a bíróságnak, illetve azt is kérte, hogy a vádlottat a közügyektől, valamint a jogi végzettséghez kötött foglalkozás gyakorlásától tiltsák el.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség –
hirdetés