Csütörtökön kezdődhetnek a kormányalakítási tárgyalások Szerbiában

Csütörtökön kezdődhetnek meg a tárgyalások az új kormány megalakításáról Belgrádban. A szerbiai Választási Bizottság ugyanis ekkor közli majd a vasárnapi parlamenti választások hivatalos végeredményét.

Borisz Tadics köztársasági elnök ezt követően kéri fel kormányalakításra azt a pártot, amelyet elég erősnek érez egy új kabinet megalakítására.

A 250 fős szerbiai parlamentben a nacionalista Szerb Radikális Párt 81 mandátummal a legerősebb, de kormányalakításra nem valószínű, hogy felkérné őket a liberális, Európa-barát Tadics. A radikálisokat egyedül Szlobodan Milosevics egykori diktátor Szerbiai Szocialista Pártja támogatná. A szocialistáknak 16 képviselői helyük van, tehát koalícióban sem érnék el a parlamenti többséget jelentő 126 képviselői mandátumot.

Vojiszlav Kostunica miniszterelnök pártja, a Szerbiai Demokrata Párt az Új Szerbia nevű párttal alkotta a Népi Koalíciót, 47 parlamenti helyet megszerezve. Egyes elképzelések szerint akár a háborús bűnökkel vádolt Vojiszlav Seselj radikálisaival is hajlandó lenne kormányozni, a szocialisták támogatásával.

A legerősebb demokratikus párt, a köztársasági elnök vezette Demokrata Párt 64 mandátumot szerzett. Elemzők szerint a kormányalakítási tárgyalások tétje az, hogy az ellentéteket félretéve a Tadics vezette Demokrata Párt és a Kostunica vezette Szerbiai Demokrata Párt meg tud-e egyezni. Ha igen, akkor a G17 Plusz nevezetű liberális párt, amelynek 19 mandátuma van, keddi bejelentése szerint támogatni fogja őket. Ezzel a három listának összesen 130 képviselője lenne. A szerbiai elemzők és a nyugati politikusok is ezt a lehetőséget tartanák a legjobbnak Szerbia jövőjét illetően.
hirdetés