Cukormázas történetek, arctalan bűnözők

Akt.:
A fiatalok egy része naiv, átverhető, csőbe húzható
A fiatalok egy része naiv, átverhető, csőbe húzható - © Illusztráció
Nyíregyháza – A Biztonságos Internet Nap a világháló előnyeire és veszélyeire hívja fel a figyelmet minden év februárjában.


„Trollkodsz az interneten? Lépj vissza kettőt vagy fizess ezer lájkot!” „Bejelentetted a biztonsagosinternet.hu oldalon, hogy a strandon készült fényképedet gusztustalan kommentekkel kiegészítve feltették egy internetes oldalra. Lépj előre hatot!” „Gépeden bekapcsolva hagytad a tűzfalat és jogtiszta vírusirtót is telepítettél. Dobj újra! Száz lájkot kapsz.” Figyelemfelkeltő, ugye? Nem akármiért, hiszen éppen ez volt a célja az idei Biztonságos Internet Napra összeállított Lájkvadász társasjátéknak.

Adathalászok hálójában

Az Activity és a Gazdálkodj okosan! mintájára készült Lájkvadász könnyed formában mutatja be, hogy mit ne tegyünk a világhálón, és mi az, amire figyelnünk kell. Vannak feladat- és asszociációs kártyák, s mindegyikhez kapcsolódik egy vicces, elgondolkodtató történet a netes ismerkedésről vagy az adatvédelemről. A játékból – amit újrahasznosított kartonból hajtogatott pizzás doboz rejt magában – a világnap alkalmából összesen ezer példány készült, ezeket jelentkezés alapján osztják szét iskolák és fiatalokkal foglalkozó szervezetek között.

– Ez egy nagyon jó játék! A szabályok nem tűnnek bonyolultnak, de a megoldáshoz vezető út nem minden esetben egyszerű. A Lájkvadász hangulatos, mégis elgondolkodtató, sokat tanulhatnak belőle azok is, akik azt hiszik, őket már nem érheti meglepetés a netes világgal kapcsolatban – árulta el két dobás között Tarczali Kevin, aki barátaival az Új Nemzedék nyíregyházi közösségi irodájában próbálta ki a társasjátékot. A fiatalok kedvelt helye a Keskeny utcai ház, ahol fontosnak tartják felhívni a jellemzően középiskolás diákok figyelmét arra, hogy ne osszanak meg magukról meggondolatlanul személyes információkat és tartalmakat a közösségi oldalakon, mert azokkal bárki visszaélhet.

Ezt erősítette meg Begella Zoltán informatikai igazságügyi szakértő is, azzal a kiegészítéssel, hogy hiába mozognak magabiztosabban a fiatalok a neten, gyakran akadnak fenn az adathalászok hálóján, és a beugratásokat sem ismerik fel mindig.

– A beugratások többnyire hamis figyelmeztető e-mail­ekben érkeznek és „Küldd tovább minden ismerősödnek!” felszólítással terjednek. Miután megnyitjuk a felkínált tartalmat, a felhasználót kamu oldalakra vihetik el, ahol könnyűszerrel csalhatnak ki tőlük személyes adatokat.

Az ilyen e-mailek olvasásakor érdemes elgondolkodni azon, ki is az információ feladója, és meggyőződni arról, hogy megbízható-e a forrás. Legjobb, ha nem nyitjuk meg az ilyen leveleket, hanem egyszerűen töröljük azokat – mondta a szakember.

– Az adathalászat rafinált, több számítógépes cselekvéssort igénylő folyamat. Veszélyeket hordozhat például egy csábító reklámablak: megnyitjuk a fals oldalt, kitöltünk egy kérdőívet, majd közlik, hogy tízezredik játékosként nyertünk egy akciós terméket. A következő lépcsőben pedig kérik, hogy fizetéshez adjuk meg banki adatainkat. Legyen gyanús, ha a bolti árához képest irreálisan olcsón kínálnak valamit és a terméket nem hivatalosan bejegyzett webshopon keresztül értékesítik.

Az internet sötét bugyrai

A chat és a Messenger a két legszélesebb körű és villámgyors kapcsolatfelvételre alkalmas online üzenetküldő csatorna. Nem vizuálisak, így soha nem lehet tudni, ki van a „vonal végén”.

– A fiatalok egy része naiv, átverhető, csőbe húzható – figyelmeztet Begella Zoltán –, az üzenet feladója hazudhat a neméről, a koráról, cukormázas történetekkel bűncselekmény áldozatává válhatnak az óvatlanok. Kompromittáló, szexuális tartalmú képeket soha ne töltsön fel senki a világhálóra, hiszen ezeket bárki elmentheti, de akár az internet sötét bugyraiban is landolhatnak – tette hozzá az informatikai igazságügyi szakértő.

KM-CsA, KO


Eszükbe sem jut, hogy a világhálón veszély leselkedhet rájuk

A Biztonságos Internet Nap apropóján a rendőrség bűnmegelőzési szakemberei több megyei iskolában és nyugdíjas közösségben tartottak előadást.

– Az internet használata ma már a mindennapok része minden korosztályban. A mai fiatalok otthonosan mozognak a neten, miközben talán eszükbe sem jut, hogy a világháló nyújtotta nagyszerű lehetőségek veszélyeket is rejtenek – mutatott rá dr. Kovács Attila. A megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője néhány hasznos tanáccsal is szolgált.

– Közösségi oldalakra ne tegyenek fel magukról kihívó, kompromittáló képeket, mert ezekkel visszaélhetnek! Ne adják meg senkinek felhasználói nevüket és jelszavukat, ne legyen nyilvános a profiljuk, a személyes adataikat, a megosztott tartalmakat csak az ismerőseik láthassák!

– Más által is használt számítógépen – ha befejezték az internetezést – minden esetben jelentkezzenek ki a közösségi oldaláról, levelezéséből. A böngésző bezárása nem elegendő.

– Az ismeretlen feladótól érkezett levél mellékletét ne nyissák meg!

– Online bankkártyás fizetésnél győződjenek meg arról, hogy valódi banki honlapon járnak-e, más oldalon (pl. kereskedő oldalán) ne adják meg az adataikat!

– Felhasználói nevet és jelszót csak tanúsítvánnyal rendelkező (https-előtagú) oldalon adjanak meg!

– Válasszanak biztonságos jelszót: számok, betűk és írásjelek kombinációját!

– Soha ne adjanak meg jelszót, PIN-kódot e-mailben küldött kérésre!

– A biztonságos internetezés alapja a megbízható technikai háttér megteremtése.

– Ismeretlen eredetű szoftvereket ne telepítsenek!

– Mindig közepes vagy magas fokozatú biztonsági beállítást használjanak a böngészőben!

– Rendszeresen frissítsék számítógépükön az operációs rendszert és a programokat, mobileszközeiken pedig az alkalmazásokat.

– A kártékony programok elleni védekezésben elengedhetetlen a vírusirtó program telepítése és annak rendszeres frissítése.
hirdetés