Járvány

2020.01.30. 19:47

Százhetvenre nőtt a halálos áldozatok száma Kínában

Közülük 162-en a ragály gócpontjában, Hupej tartományban haltak meg.

Nanning, 2020. január 30. Védõmaszkért állnak sorban vásárlók a dél-kínai Kuanghszi Csuang autonóm terület székvárosában, Nanningban 2020. január 29-én. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerint január 30-ig 170 ember halt meg a koronavírus új, elõször Hupej tartományban azonosított változata okozta betegségben. MTI/AP/Chinatopix

Forrás: MTI / AP / Chinatopix

Fotó: -

A koronavírus, amely csütörtökre bizonyítottan elért valamennyi kínai tartományt, eddig több mint 7800 embert fertőzött meg Kínában (Hongkongot nem számítva), többet, mint a SARS-járvány (súlyos akut légzőszervi szindróma) 2003-ban (5327). A betegek közül csütörtökig 170-en vesztették életüket, 1239 embernek az állapota válságos.

A vírus világszerte jó tucatnyi országban bizonyítottan fertőz,

emberről emberre terjedt Japánban, Németországban, Tajvanon, Vietnamban és Dél-Koreában. Csütörtökön a Fülöp-szigetek és India is jelentette az első megbetegedést.

Temetkezési cég alkalmazottjának védőfelszerelését fertőtleníti munkatársa a közép-kínai Hupej tartománybeli Vuhanban 2020. január 30-án
Fotó: MTI / AP / Chinatopix

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti bizottsága újabb tanácskozást tart csütörtökön annak eldöntésére, hogy a gyorsan terjedő járványt nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánítsák-e. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója mély sajnálatát fejezte ki, amiért az ENSZ szakosított egészségügyi szervezete a múlt héten több jelentésében is magas helyett mérsékeltnek minősítette a vírus jelentette globális veszélyt.

Oltóanyag: három hónap múlva indulhat a tesztelés

A vuhani egészségügyi dolgozók „sürgős” felhívást tettek közzé, amelyben védekező eszközök, így műtősmaszkok, gázmaszkok, védőköpenyek és szemüvegek adományozását kérték, amelyekből kifogyóban vannak a készletek.

Csütörtökön Dél-Korea 5 millió dollárt ajánlott fel orvosi felszerelésekre Vuhannak. A 11 milliós város egy hete egészségügyi zárlat alatt van, leállították a városból kimenő légi, vasúti és autóbusz-közlekedést.

Védőmaszkért állnak sorban vásárlók Hongkongban 2020. január 30-án
Fotó: Kin Cheung / MTI / AP

A vírus elleni védőoltás kifejlesztése nagy iramban folyik, de Li Lan-csüan neves járványügyi szakértő szerint legalább három hónapra van szükség, amíg megkezdhetik az oltóanyag hatékonyságát bizonyító kísérleteket.

A Hszinhua kínai állami hírügynökségnek adott interjúban Li Lan-csüan, a fertőző betegségek diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozó állami intézet vezetője elmondta, hogy a vakcina kifejlesztésére alkalmas két vírustörzset izoláltak.

Nem repülnek a legnagyobb légitársaságok

A vírus terjedésével párhuzamosan egyre több légitársaság – közöttük a Lufthansa német, a SAS skandináv, a brit British Airways, a francia Air France, a holland KLM, a finn Finnair, az amerikai American Airlines, az egyiptomi El Al és EgyptAir, valamint a legnagyobb indiai fapados cég, az IndiGo – függesztette fel egyes vagy összes kínai járatát.

Védőmaszkban lépteti be a China Eastern Airlines kínai légitársaság utasait egy nő a New York-i John F. Kennedy repülőtéren 2020. január 29-én
Fotó: Justin Lane / MTI / EPA

Több nagyvállalat, így az Starbucks amerikai kávézó és az IKEA svéd bútoráruház zárta be kínai üzleteit, egy sor multinacionális cég pedig ideiglenesen bezárta kínai irodáit vagy megtiltotta munkatársai számára a kínai utazást.

Bezárkóznak és menekítik polgáraikat az országok

A kongói állampolgárok számára a kormányuk megtiltotta a kínai utazást. Az orosz miniszterelnök rendeletet írt alá a kínai határszakasz lezárásáról. Vietnam leállította a vízumok kiadását kínai turisták részére, és nem támogatják a kínai-vietnami határon át történő kereskedelmet sem – közölte csütörtökön a vietnami kormány.

Japán, Ausztrália, az Egyesült Államok és más országok után Nagy-Britannia, Németország, Szingapúr, Indonézia és Új-Zéland is megkezdte a járvány gócában rekedt állampolgárai kimenekítését.

Az utcán fekve tiltakoznak 2020. január 30-án a dél-koreai Aszan város lakosai, miután a kormány elrendelte, hogy karanténba zárják a koronavírus-fertőzés epicentrumából, a kínai Vuhanból hazatérő honfitársaikat
Fotó: MTI / Yonhap

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten elmondta, hogy francia segítséggel hozhatják haza a Vuhanban rekedt magyarokat, az őket szállító repülőgép péntek hajnalban indulhat a kínai városba. Jelenleg nyolc magyar állampolgár tartózkodik a lezárt Hupej tartományban, hatan Vuhanban, ketten más városokban. Ők mind jól vannak, nem betegedtek meg, és közülük heten szeretnék elhagyni Kínát – közölte az államtitkár.

Kína elutasította az általa kínai területnek tekintett Tajvan kérését, hogy chartergéppel evakuálják a Vuhanban rekedt tajvaniakat.

Hongkongban az elmúlt napban 95 páciens került kórházba a koronavírus-fertőzés gyanújával.

Borítókép: Védőmaszkért állnak sorban vásárlók a dél-kínai Kuanghszi Csuang autonóm terület székvárosában, Nanningban 2020. január 29-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában