Czibere: folytatódik a szociálisintézmény-kiváltási program

Czibere: folytatódik a szociálisintézmény-kiváltási program
© Fotó: Pusztai Sándor
Ökörítófülpös – Huszonkilenc eredményes pályázat érkezett a szociális intézmények kiváltása érdekében indított program 22,7 milliárd forint keretösszegű második körében – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára sajtótájékoztatón, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ökörítófülpösön pénteken.

Czibere Károly elmondta, ebben a pályázati körben tizenkét megyében huszonnyolc állami és egy civil fenntartású intézményt támogat a kormány. Ez azt jelenti, hogy a következő másfél évben 2500 ember tud kiköltözni a nagy intézményekből kisebb otthonokba – mondta az államtitkár, hozzátéve, a most előkészület alatt álló harmadik körös pályázat 55 milliárd forintos támogatási lehetőségének köszönhetően további hét és félezer ember tud majd kiköltözni a nagyobb szociális lakóotthonokból kisebb települési lakóegységekbe.

dsc_8874

Hangsúlyozta, a kabinet elkötelezett abban, hogy a Kádár-rendszerből örökölt struktúrát megszüntesse. Szavai szerint a fogyatékkal élő emberekre betegként tekintett a rendszer, ezért számukra nagy intézményeket hoztak létre a települések határain kívül, a jelenlegi kormány szerint viszont a közösségbe történő visszahívás a társadalmi integráció legfontosabb eszköze.

Ez csak úgy tud megvalósulni, hogy bezárják a nagy intézményeket és kis, korszerű infrastruktúrájú és jó minőségű, 8-12 fős lakóegységek jönnek létre támogatott lakhatási feltétellel – rögzítette Czibere Károly. Hozzátette, a kormány 2011-ben indította el erre vonatkozó programját, 2015 végén 660 ember költözött ki mintegy 7 milliárd forintos támogatás révén.

Az államtitkár emlékeztetett: a kiváltási stratégiát 2017 januárban módosították, ezután felgyorsult a folyamat, kiírták a második körös pályázatot, amelyen most huszonkilenc intézmény nyert támogatást.

Fontos, hogy a lakók, a dolgozók és a befogadó új környezet felkészítése eredményes legyen annak érdekében, hogy a fogyatékkal élő emberek társadalmi befogadása valóban megvalósuljon – fogalmazott Czibere Károly, megjegyezve, az új támogatott lakhatások építése szeptembertől kezdődhet el.

– MTI –
hirdetés