Czibere: nőtt a roma hallgatók aránya a felsőoktatásban

Budapest – Az elmúlt években fél százalékról 1,7 százalékra nőtt a roma fiatalok aránya a felsőoktatásban – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatorna Ma este című műsorában.

Czibere Károly kiemelte, hogy a továbbtanuló roma fiatalok számának további növekedését szolgálják a különböző ösztöndíjprogramok, így az Út a diplomához program is.

Közölte: a legnagyobb segítségre az iskolatípus-váltásnál van szüksége a hátrányos helyzetű fiataloknak, mert ilyenkor a szegényebb családok számára vállalhatatlan többletköltségek jelentkeznek. Példaként említette, ha a lakóhelyhez közeli iskola elvégzése után el kell költöznie a fiatalnak a középiskola vagy a felsőoktatási intézmény elvégzéséhez.

Kitért arra, hogy az Út a diplomához programra idén 275 millió forintot különítettek el, ez körülbelül harmadával több, mint a tavalyi keret. A programot is bővítették, idén először nem csak alap-, mester- és osztatlan képzésben tanulók, hanem felsőoktatási szakképzésben részt vevők is jelentkezhetnek.

Az államtitkár hozzátette: az ösztöndíj elnyerésének két feltétele, hogy 25 évesnél fiatalabb és hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű legyen a pályázó. Fontosnak nevezte, hogy a lehetőségről minden érintett fiatal értesüljön, ebben segítséget kapnak a roma szakkollégiumoktól, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak a diákokkal.

– MTI –
hirdetés