Dakar-győztes a dél-nyírségi homokbuckákon!

Fekete Antal és autója, a Toyota Hilux Overdrive küzdelemre kész
Fekete Antal és autója, a Toyota Hilux Overdrive küzdelemre kész - © Fotó: ifj. Polczer Miklós
Nagykálló – Ilyen még nem volt, igazi Dakar-győztes érkezik a hétvégén esedékes Adrenalin Kupára!


Leadta nevezését a Nagykálló térségében péntektől vasárnapig tartó tereprali-összecsapásra Josef Machacek, aki a 2009-es, első dél-amerikai Dakar-ralin a quadok kategóriájában diadalmaskodott. A cseh menő ezúttal egy T3-as „szöcskeautóval” száll harcba az előreláthatólag rangos nemzetközi mezőnyben és indulását illik mérföldkőnek kell tekinteni, mivel Dakar-győztes korábban még soha nem száguldott a 2011 óta évről évre megrendezett viadalon.

A nyílt magyar bajnokság, valamint a Közép-Európai Zóna Trófea (FIA CEZ) menetrendjébe is beszámító futam sorsdöntő fontosságú lehet a hazai bajnoki címért dúló csatában is. A titulusért a tavaly épp a nagykállói versenyen debütált Fekete Antal küzd a csehek klasszisával, Miroslav Zapletallal, aki 2009-ben volt már bajnok nálunk. A magyar versenyző egy dakaros csúcsgépnek számító Toyota Hilux Overdrive-val versenyez, míg ellenfele – akit barátai és riválisai csak Zapinak becéznek – egy új fejlesztésű Hummerrel tör babérokra: az előzetes nevezési lista szerint hétvégén mindketten rajthoz állnak, így küzdelmük igazi csemege lehet.

– Tavaly fergeteges hangulatú volt az itteni futam, amelyen debütáltam, fantasztikus közönség előtt versenyezhettünk. Azóta sok minden történt és most Zapival harcolunk a bajnoki címért, ami nagy élmény számunkra, mert egy hatalmas klasszis az ellenfelünk – mondta Fekete, aki 131 ponttal áll a bajnoki tabella élén és túlzás nélkül lehet a kiegyensúlyozott teljesítmény iskolapéldájának lehet titulálni. Navigátorával, Tóth Györggyel az évad kezdete óta még nem nyertek futamot – ezt az Adrenalin Kupán szeretnék pótolni -, ám az előző öt fordulót rendre az élmezőnyben fejezték be.

Zapletal az előző három futamot megnyerte, hátránya azonban így is 11 egység Feketéhez képest. A cseh vitéz – akit a 2011-es első dél-nyírségi versenyen már láthatott a közönség – komoly tervekkel érkezik: – Örömmel jövök Nagykállóba, mert jók az itteni pályák. Természetesen győzni szeretnék, már csak azért is, mert a magyar bajnokság szempontjából minden pont számíthat az év végén – fogalmazott a Hummer-pilóta.

Az Adrenalin Kupa pénteken a prológgal veszi kezdetét a futam szívének számító nagykállói Homokbányában. A küzdelem szombaton és vasárnap két pályán folytatódik: ezek közül a hosszabb szakasz útvonala Birit, Balkányt, Szakolyt és Kállósemjént is érinti. A nézői pontokról a tereprali.nagykallo.hu információs weboldalon lehet tájékozódni. Mészáros SándorSporthírek


hirdetés