Dani, a “kisgengszter” megint elszökött

Illusztráció
Illusztráció
Miskolc – Tehetetlen a gyermekvédelmi szolgálat a bűnöző életmódot folytató és felügyeletükre bízott gyerekekkel szemben.

A rablást követően elfogott és a gyermekvédelmi szolgálatnak átadott tíz esztendős Danika, akit a rendőrségi kommunkációban “kisgengszternek” neveztek, ismét valahol az utcán van, és talán újabb bűncselekmény elkövetésére készül. Mindenesetre, két napja, az ebéd után ismét megszökött a nevelő intézményből, aminek nyolc éves kora óta gyakori látogatója. Számtalanszor bevitték a Károly utcán található miskolci intézménybe, mert nem akadt olyan családtagja, akire a nevelését rábízhatták volna családi környezetben. Se szeri, se száma lopásainak, rablásainak, amiért nem büntethették még a törvény passzusa miatt.

Aranyat ér

Lapunk kísérletet tett arra, hogy megszólaltassa a fiút, de két nappal a legutóbbi bűncselekménye után már kámforrá is vált a Területi Gyermekvédelmi Szolgálat Miskolci Központjának épületéből. Csak a hűlt helyét találtuk. Barnóthné Németh Mária szakmai vezető hosszú pályafutása alatt még nem találkozott ennyire elszántan szökdöső gyerekkel. Elmondta, hogy a fiú nyolc éves kora óta követi el törvénytelenségeit. Termeténél és ügyességénél fogva észrevétlenül jut be szinte mindenhova. Ami az ebből élők körben aranyat ér. Megmutatta azt is, hogy miként jut be akár eszközök nélkül, csupán a kezét használva a lakások bejárati ajtaján. Arról is tudnak, hogy élő állatokat is felkoncolt már. A vezető megerősített a csütörtöki lapszámunkban közétett információt, mely szerint miután megszökött, a gyerek édesanyja azzal jött hozzájuk és ment a rendőrségre is, hogy Danikát megbüntették társai, fajtalankodtak vele.

Aki szökni akar

Amikor csütörtökön az intézményben tartózkodtunk, a folyosón többféle vérmérsékletű fiú és lány tartózkodott. Akadt, aki éppen „dajdaj”-ozott. Barnóthné Németh Mária szerint a szabályok nem teszik lehetővé ebben az intézetben, hogy bármelyik gyereket “fogdai módon” bezárják. Innen iskolába is mennek, ahova nevelő kíséri ki őket. Vannak akiknek megváltás az otthoni nyomorúságból ide kerülni, de vannak akik minden áron szökni akarnak. Néha hevületükben rátámadnak a nevelőikre a gondozottak. Sőt a gyerekük nevelésére képtelen szülők is durván elszámoltatólag lépnek fel kollégáik ellen. Jóllehet, nem sokszor hallani arról, hogy ezekkel a szülőkkel szemben kiskorú veszélyeztetése miatt eljárás indulna. Egy alkalommal az ő kezébe is beleharapott egy gyerek. Bírósági ügy lett belőle. Ha pedig végképp nem bírnak egy -egy durván ellenszegülővel vagy fenyegető gyerekkel (gyakran előfordul), akkor kénytelenek rendőrt hívni. Pedig akad jó néhány gyerek, aki az egyenruhásnak is nekifeszül.

A szakmai vezetőn keresztül üzentünk Danikának, hogy szívesen elbeszélgetnénk vele lapunkban. Elmondhatná rövid egy évtizedes élettörténetét mások tanulságára. Előbb azonban elő kellene kerülnie valahonnan…

PT

Korábban

Tízévesen már többszörös visszaesőként rabolt egy miskolci fiú.
hirdetés