David Bowie halála – Frenk: két lépéssel mindenki előtt járt

Budapest – David Bowie olyan volt, mint egy ufó, mintha egy idegen civilizációból dobták volna le a Földre. Olyan érzéke volt, mint senki másnak: két lépéssel mindenki előtt járt – mondta Frenk (Torma Gábor) az MTI-nek David Bowie halála kapcsán.

Az eddig négy önálló lemezt készített alternatív zenész, énekes, a Hiperkarma és a Budapest Bár tagja gyakran fellép a The Starmans elnevezésű magyar David Bowie tribute zenekarral is.

“Az emberek nem is tudják, mennyi későbbi zenei stílust alapozott meg, formált ki Bowie munkássága, például a glam rockot vagy a new wave-et. Összerakott különböző dolgokat és ezzel újat teremtett. Ilyen a múlt héten megjelent új, most már utolsó lemeze, a Blackstar is, amelyen dzsesszzenészekkel dolgozott együtt” – fejtette ki Frenk az MTI-nek.

A magyar zenész tavaly megjelent negyedik albuma, a Songs for Jolene feldolgozásokat tartalmaz, szerepel rajta David Bowie Never Let Me Down című száma is. “Azért szeretem Bowie-t, mert nem maradt benne soha egy szerepben, mindig kísérletezett, hiszen a zenét ez viszi előre”.

A 2007-ben alakult magyar David Bowie tribute zenekarban, a The Starmansben Frenk mellett például a Hangmás, a Trousers, az Amber Smith, a Poster Boy, a Supersonic és a Bits tagjai szerepelnek. A zenekar repertoárján szerepel többek között a Fame, a Rebel Rebel, a China Girl, az Under Pressure, a Let’s Dance és a Space Oddity. A budapesti klubokban Frenk előadásában hallható Fame-et Bowie eljátszotta egyetlen magyarországi koncertjén, 1997-ben a Sziget fesztiválon. (1990-ben fellépett az MTK-stadionban is.)

“Emlékszem, korábban még talán soha nem volt akkora tömeg a nagyszínpad előtt, mint akkor, mozdulni sem lehetett” – idézte fel Frenk.

David Bowie január 10-én vasárnap halt meg rákbetegségben. A brit énekes-dalszerző és producer 69 éves volt. Több mint negyven évet átívelő karrierje során a glam rock, az art rock, a soul, a hard rock, a dance pop, a punk és az elektronikus zene világában is kipróbálta magát – mindenütt hatalmas sikerrel.

  • MTI –
hirdetés