„De lelkem Isten megnyitá…” – a köztünk élő Arany János

Megnyitó a magasból
Megnyitó a magasból - © Fotó: Cservenyák Olivér
Mátészalka – Megismerkedhetünk például tanári pályájával a „Hű tanárság” tárlónál.

A mátészalkai Szatmári Múzeum és debreceni Déri Múzeum közös szervezésében új kiállítás nyílt nemrég a helyi Zsinagógában. A tárlatot Aranykor címmel, Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából mutatják be, s célja a nagy költő alakjának és életének megismertetése az érdeklődőkkel.

Oláh András Ady Endre-díjas költő nyitotta meg a kiállítást, majd a szakmai tárlatvezetést Kerekes–Bíró Éva, a Déri Múzeum főmuzeológusa, irodalomtörténész, a kiállítás kurátora tartotta. Kilenc könyv-tárlón keresztül tájékozódhat az érdeklődő a költő életének fontosabb állomásairól, melyek interaktív és multimédiás eszközökkel teszik még gazdagabbá a kiállítást.

Újszerű interpretációban

Megismerkedhetünk például tanári pályájával a „Hű tanárság” tárlónál, vagy bepillanthatunk családi életének rejtelmeibe is a „Házi mécsem szelíd fénye” című könyvnél. Arany János életének mindvégig meghatározó része volt a vallás, mely költői munkájában is mindig megmutatkozik. Erről bővebb információt az utolsó könyvnél, a „Köt engem a jó Isten kévébe” című résznél olvashatunk.

– A kiállítás június 7-éig tekinthető meg a mátészalkai Zsinagógában. Hívjuk és várjuk elsősorban az általános és középiskolás diákokat, hiszen a mai generáció kommunikációs nyelvén, újszerű interpretációban fogalmazódnak meg a 200 évvel ezelőtti, de ma is aktuális gondolatok, úgymint: Haza-Szeretet-Művészet – mondta dr. Cservenyák László múzeumigazgató.
hirdetés