De magasra nőtt ez a nyíregyházi anyósnyelv!

Szepesi Emilné és a nagyra nőtt (botszerű) Sansevieria
Szepesi Emilné és a nagyra nőtt (botszerű) Sansevieria
Nyíregyháza – Azok is szeretni fogják, akik nem akarnak sokat törődni növényükkel.


– A növény figyelemfelkeltő külalakján túl további előnye, hogy nem igényel nagyobb figyelmet, kezdő szobanövénytartók is nyugodtan próbálkozhatnak tartásával – kezdte lapunk tájékoztatását a Nyíregyháza-Sóstóhegyen élő Szepesi Emilné, majd részletesen bemutatta a szobanövényt.

Punk frizura-alakban

Eszerint ez a Sansevieria (más néven anyósnyelv) Afrikából származik, a sárkányfafélék (Dracénák) családjába tartozik. Szürkés-zöld, punk frizura-alakban álló, sima leveleinek egyszerű felépítése figyelemfelkeltő, modern lakásokban jól mutat. Levelei körülbelül 3 centiméter átmérőjűek és 60–150 centiméter hosszúak. Az anyósnyelv pozsgás növény lévén alacsony vízigényű, elég havonta 1-2 alkalommal – nyáron valamivel gyakrabban, télen ritkábban – öntözni. Általános szabály, hogy a szukkulens növények jóval kevesebb vizet igényelnek, mint a „hagyományos” levéldísznövények, ezért az öntözések között várjuk meg, amíg kiszárad a talaj felső rétege. Legszebben világos, napos helyen fejlődik, de elviseli a félárnyékot is. Nyáron akár a kertbe is kitehetjük, de figyeljünk arra, hogy felesleges csapadék ne álljon a tálkájában, mert gyökerei könnyen megrohadnak.

Azok is szeretni fogják, akik nem akarnak sokat törődni növényükkel. Az anyósnyelv elviseli, ha fukarul bánunk az öntözéssel, a nem mintás szélű változatok, pedig árnyékos helyen is megélnek.

Az anyósnyelv helyéül, napos, világos vagy félárnyékos helyet is választhatunk. Átlagos szobahőmérsékletű helyen érzi igazán jól magát, a helyiség hőmérséklete, ahol tartjuk, lehetőleg ne legyen alacsonyabb 15 foknál. Az anyósnyelv az öntözés szempontjából igen hálás növény, vízigénye alacsony, elég csak mértékkel öntözni, a föld felszínét nyugodtan hagyhatjuk kiszáradni. A felhasznált tápanyagok pótlásáról, elég csak a nyári időszakban gondoskodni, ilyenkor 2-3 hetente tápoldatozzuk. Jól bírja a lakások szárazabb levegőjét is, ami más szobanövények esetében pl. a fűtési szezonban problémát jelent. Emiatt a párásítással nem kell foglalkozni.

KM-TG
hirdetés