Deákos gimnazisták sikere a Kossuth Szövetség pályázatán

Deákos gimnazisták sikere a Kossuth Szövetség pályázatán
Deákos gimnazisták sikere a Kossuth Szövetség pályázatán
Fehérgyarmat – 2013 őszén a budapesti Kossuth Szövetség pályázatot hirdetett 8-18 éves fiatalok számára „Leborulok a nemzet nagysága előtt” címmel. A pályázat célja, hogy a résztvevők megemlékezzenek Kossuth Lajosról, a reformkor nagyjairól a tőlük vett idézetekkel, gondolatokkal.


A kiírás szerint több témalehetőség közül választhattak a diákok. Írhattak a haza, nemzet, hazafiság szavak jelentéséről, vagy versek, illusztrációk, szónoklatok megírásával emlékezhettek meg Kossuth Lajos halálának 120. évfordulójáról. A Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnáziumból három alkotás érkezett a Szövetséghez.

Dezső Kinga Julianna 13. A osztályos tanuló esszét írt a 19. századi eszmék, gondolatok XXI. századi aktualitásáról. Írásában a hazaszeretet, a magyarságtudat, a kereszténység és a múlt hőseinek tisztelete áll a középpontban. Munkáját arany oklevéllel jutalmazta a zsűri.

Varga Gréta 13. A osztályos tanuló szónoklatot írt Kossuth Lajos halálának közeledő évfordulója alkalmából. Alkotásában a retorikai szabályoknak megfelelően méltatta Kossuth tevékenységét, és a politikus szónoki képességeit és hatását. Írását ezüst oklevéllel díjazták. Mindkettejük munkáját Nagy-Varga Ildikó tanárnő, iskolánk magyar nyelv- és irodalom, történelem szakos pedagógusa segítette.

Emléklapot kapott rajz pályamunkájáért Bácsi Bence 9.A osztályos tanuló, aki egy Petőfi-vershez készített illusztrációt. Mindhárom tanuló könyvjutalomban is részesült.

A minősített oklevelek átadására a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában került sor 2013. november 29-én.

Gratulálunk tanulóinknak és felkészítő tanáruknak az elért eredményhez!

Márton József
iskolatitkár
hirdetés