Debreceni közgyűlés – a pénzről is döntöttek

Kósa Lajos
Kósa Lajos
Az illetmények is napirendre kerültek a csütörtöki debreceni városi közgyűlésen.  Kapcsolódó fórum téma

Az illetményeket is napirendre vették

Folytatólagos ülésre érkeztek a debreceni képviselő-testület tagjai csütörtökön. A délután 2 órára meghirdetett, pár perces késéssel elkezdődött ülésen egyebek mellett az illetményeket is napirendre vették a képviselők. Először a polgármesteré került sorra, Kósa Lajos sem a vitában, sem a határozathozatalban nem vett részt. Pajna Zoltán vezette elő az 552 ezer forint havi illetményről szóló előterjeszést. A közgyűlés a javaslatot 45 igen, 2 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett elfogadta. Ezután az alpolgármestereké következett: 542 ezer forintot javasolt mindhármuknak a polgármester. A testület ezt is jóváhagyta.

Az állandó bizottságról is döntöttek

A közgyűlés állandó bizottságainak megválasztásával folytatták a munkát a városháza Nagytanácstermében. Kósa Lajos bevezetőjében ismertette, hogy két frakció alakult: az egyiket a Fidesz alakította 29 taggal, vezetője Papp László, helyettese Győri Gyula, titkára Széles Diána. A másikat az MSZP alakította, s Bazsa György vezeti.

Képviselői illetmény

A képviselők illetménye is szóba került az ülésen. Karácsonyi György bejelentette: ő a tiszteletdíjának 10 százalékát a Debreceni Értékmentő Alapítvány javára ajánlja fel, s erre buzdította a többieket is. (Halk morajlás jelezte, hogy nem aratott nagy sikert az ötlet.) A tiszteletdíj mértéke 95 ezer 680 forint, ez az alapdíj. Egyhangúlag elfogadták az előterjesztést.

Pályázat ingatlanok értékesítésére

Pályázat kiírása az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok értékesítésére a fedett uszoda építéséhez kapcsolódóan – erről szólt a következő napirend. Kósa Lajos expozéjában kifejtette: Az állam egy évig egyáltalán nem válaszolt az értékesítéssel kapcsolatos, városi ajánlatokra. Közben felépült az uszoda, ami értékesebb, mint az állami tulajdonban lévő, s az önkormányzat által “ellakott” telek. Most újra ajánlatot tesz az önkormányzat az ingatlancserékre. Az előterjesztés 48 igen szavazatot kapott.

Helyet szeretett volna cserélni

Karácsonyi György (Városvédők-Lokálpatrióták) első képviselői megszólalásakor azt kérte, megfontolásra javasolt ötletét vegyék komolyan a jelenlévő képviselők. Ő a környezetvédelmi bizottságban kapott helyet, de szeretné ezt elcserélni a városfejlesztési egyik helyével. Kósa Lajos közölte: önmagában véve egy ilyen csereberés javaslattal nincs mit kezdeni, csak akkor lehet vele foglalkozni, ha megnevezi azt, akinek a helyére akar menni. Ennek azonban a cserét igénylők közötti, előzetes egyeztetés a feltétele.

1,6 milliós Ft végkielégítést kap Turi

Bazsa György időközben észrevette, hogy az előkészítés ellenére mégis van tanácsnoki javaslat. Papp László közölte, a hétfői egyeztetésen azért képviselték azt az álláspontot, hogy nem jelölnek tanácsnokot, mert az volt az álláspont. Végül kiderült: Turi Gábor külügyi tanácsnoki posztjáról (és a többiekéről) a frakcióegyeztetések után tett javaslatot a polgármester.

A testület a bizottságokról, tanácsnokokról szóló előterjesztést elfogadta, azzal kiegészítéssel, hogy Turi Gábort, mivel nem folytatja az alpolgármesteri munkáját, három havi illetményének megfelelő végkielégítés, 1,6 millió Ft illeti meg.

A testület zárt ülésen döntött a Borsos József-díj adományozásáról, majd rövid interpellációs szakasz következett. A debreceni közgyűlés ülése kora délután végetért.


 
hirdetés