Debreceniek eredménye adta a végső indítékot a nagy hadronütköztető legújabb kísérletéhez

A nagy hadronütköztető
A nagy hadronütköztető - © Fotó: AFP / Fabrice Coffrini
Debrecen – Új detektorrendszert fejleszt a CERN, az első adatgyűjtést 2021-23-ra tervezik – olvasható az MTA Atomki közleményében.

2016-ban robbant a hír, hogy a debreceni MTA Atomki kutatói Krasznahorkay Attila vezetésével új kísérleti eredményeket publikáltak, amelyek egy eddig ismeretlen semleges részecske bevezetésével voltak értelmezhetők.

A részecske tömege az elektrontömeg 34-szeresének adódott, és X(17) részecskének nevezték el a szakirodalomban. Rögtön kapcsolatba is hozták a sötét anyaggal, ami jelenlegi tudásunk szerint a világegyetem nagyobbik, eddig ismeretlen részét alkotja, és aminek a megismerése jelenleg a fizika egyik legnagyobb kihívását jelenti – tudatta az MTA Atommagkutató Intézete.

Elméleti előrejelzések szerint több, az X(17)-hez hasonló tulajdonsággal rendelkező részecske felfedezése várható, ezek megismerésének az igénye adta az ötletet a CERN legújabb kutatásához – derül ki az Atomki közleményéből. A kísérletek elvégzéséhez szükséges egy új detektorrendszer megépítése, amelyet FASER-nek (Forward Search Experiment) neveztek el. Az új detektorrendszer kifejlesztését az indokolja, hogy a CERN jelenleg működő nagy berendezései csak jóval nagyobb tömegű részecskék kimutatására alkalmasak – tájékoztattak. Az Atomki közleménye példaként említi a Higgs-bozont, amelynek tömege több mint 7000-szer nagyobb az X(17) tömegénél.

Mint írják, a FASER detektorrendszer kifejlesztése megkezdődött, az első adatgyűjtést 2021-23-ra tervezik a CERN hírportálján található bejelentés szerint.

A kísérlet célkitűzéseit a debreceni eredményekre való hivatkozással korábban már publikálták, ezt itt lehet elolvasni.

Krasznahorkay Attilával 2016 derekán beszélgettünk a tudományos világszenzációról, az interjút itt találják.
hirdetés