Sport

2016.06.22. 00:08

Orosz doppingbotrány - Kollektív keresettel fordulnak a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz az orosz atléták

Moszkva - Kollektív keresettel fordulnak a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) az orosz atléták, hogy megvédjék a riói olimpián való szerepléshez fűződő jogukat - jelentette ki kedden Csebokszariban Jurij Borzakovszkij, az orosz atlétikai válogatott vezető edzője.

Moszkva - Kollektív keresettel fordulnak a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) az orosz atléták, hogy megvédjék a riói olimpián való szerepléshez fűződő jogukat - jelentette ki kedden Csebokszariban Jurij Borzakovszkij, az orosz atlétikai válogatott vezető edzője.

Borzakovszkij szerint az olimpiára készülő valamennyi orosz sportoló "tiszta" és megfelel a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) minden kritériumának. Reményét fejezte ki, hogy a CAS ítélete kedvező lesz a doppingügyekbe nem keveredett atléták ügyében.

Úgy vélekedett, hogy az IAAF-nak az orosz sportolókkal szemben képviselt álláspontja túlságosan merev és helytelen.

Alekszandr Zsukov, Oroszország Olimpiai Bizottságának elnöke Lausanne-ban úgy nyilatkozott, hogy az orosz élsportolók doppingellenőrzése már most megfelel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) követelményeinek. Rámutatott, hogy Oroszországban fél éve az összes tesztet a brit doppingellenes ügynökség (UKAD) végzi, ezek eredményeit pedig Lausanne-ban és Kölnben ellenőrzik. Leszögezte ugyanakkor, hogy Oroszország nem szándékozik bojkottálni a 2016-os nyári olimpiai játékokat.

A NOB keddi lausanne-i ülésén egyhangúlag úgy határozott, hogy bármely orosz vagy kenyai sportolót, aki részt akar venni a riói olimpián, sportága nemzetközi szövetségének kell egyéni értékelést követően tisztának és indíthatónak minősítenie. Thomas Bach, a testület elnöke ezt azzal indokolta, hogy a két országban nem működik megbízhatóan a doppingellenes rendszer, így erős kétségek merültek fel azzal összefüggésben, hogy alkalmazható-e az ottani sportolókra az ártatlanság vélelmének elve.

Bach az orosz atlétikát érintő múlt heti IAAF-döntésről elmondta, a NOB üdvözli és támogatja a nemzetközi szövetség határozatát, amellyel fenntartotta az orosz sportági szövetség (VFLA) felfüggesztését. Ez azt jelenti, hogy az ország atlétái nem indulhatnak nemzetközi versenyeken, így a riói olimpián sem. Ugyanakkor az IAAF nyitva hagyott egy kiskaput azoknak, akik bizonyítani tudják, hogy Oroszországon kívül készülnek és folyamatosan ellenőrzik őket. Az eredeti elképzelés az volt, hogy ők semleges színekben indulhatnának a versenyeken, a NOB ugyanakkor úgy foglalt állást, hogy azok, akik végül részt vehetnek majd az olimpián, orosz színekben tehetik majd ezt meg.

"Amennyiben lesznek olyan orosz atléták, akik megkapják az indulás lehetőségét, az Orosz Olimpiai Bizottságot fogják képviselni" - mondta a NOB elnöke.

Bach az orosz TASZSZ hírügynökség szerint azt is elmondta, hogy a NOB határozata alapján az IAAF felülvizsgálhatja döntését.

Az IAAF a 2014-ben kirobbant orosz doppingbotrány nyomán tavaly novemberben függesztette fel a VFLA tagságát, majd márciusban fenntartotta eredeti döntését, és ugyanezt erősítette meg pénteken.

Irina Rodnyina, a műkorcsolya háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnoka ezzel kapcsolatban Moszkvában a TASZSZ-nak elmondta: a NOB nem tiltakozott az IAAF döntése ellen, ezért az érvényben maradt. Ugyanakkor szerinte a NOB pusztán ajánlást tett a nemzetközi sportági szövetségeknek. Úgy vélekedett, hogy az orosz sportolók számára az olimpiai szerepléshez vezető "könnyű út" a bíróságon keresztül vezet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!