Deim Pál életmű kiállítás az Ernst Múzeumban

Augusztus 6-ig látható Deim Pál életmű kiállítása az Ernst Múzeumban. A bemutató felöleli a teljes életművet, a korai útkereséstől az érett munkákig. Legutóbb 14 éve rendeztek ilyen nagyszabású kiállítást a képzőművész alkotásaiból.

Az idén 74 éves, szentendrei születésű Deim Pál szerencsésnek vallja magát, hogy ebben a kisvárosban jött világra, és így a hely szelleme meghatározta sorsának alakulását. Mesterének a Szentendréhez szintén erősen kötődő Barcsay Jenőt tartja, akinek Művészeti Anatómia könyvén festőnemzedékek nőttek fel. Deim Pál egyfelől mestere indíttatására, másrészt a Párizsban töltött inasévek hatására alkotta meg csaknem negyven éve jellegzetes bábfiguráját. Ez az emberi test alakját követő bábfigura, hol árnyékként, hol negyedbe vágva, vagy lenyomtaként, de minden alkotásában megjelenik.

A képzőművész erről azt mondja: “A kis dolgok végtelenségét kutatom, mert ezekben benne lehet az Utolsó Ítélet drámaisága”.
Az életmű kiállításon képek, szobrok illusztrálják a “bábu útját”, ezáltal Deim Pál pályájának állomásait megmutatva. A tárlat elsősorban az elmúlt tizennégy év műveinek bemutatásra törekszik, de ezúttal olyan Deim alkotások is láthatók, melyek magántulajdonban vannak.További hírek a Magyarország kategóriából


hirdetés