Deja vu

Völkerball
Völkerball
2006-ban sem maradnak dózis nélkül a Rammstein rajongói: a német industrial zenekar ugyanis piacra dobta harmadik dvd-jét, amely a Völkerball(Népek labdája) nevet kapta.

Maga a “cucc” első ránézésre mutatós(fekete, a moszkvai olimpia emblémájára hajazó logoval), egy koncert dvd-t és egy szintén koncerten rögzített 75 percnyi audio cd-t tartalmaz. A kettő közül természetesen a digitális video disc a fő csapásirány, annál is inkább, mert a franciaországi Nimes-ben, 2005 nyarán rögzített felvétel hanganyagában és látványában szinte megegyezik a banda tavaly februári, Reise Reise turné keretén belül Budapesten leadott műsorával. Így tehát, aki végig tombolta azt a bulit, de nincs róla emléke, annak itt a kihagyhatatlan, hiszen a nyitott stadiont leszámítva teljesen olyan, mintha újra átélnénk azt a fantasztikus februári Sportaréna-beli estét.

Aki járt már koncertjükön, annak sok újdonságot nem tartalmaz a műsor. Akik viszont életükben nem látták még őket és mondjuk karácsonyi ajándéknak szánják a Völkerballt, nekik itt egy kis ízelítő, hogy mire számíthatnak.

A legjobb pillanatok

Nyaktekeréssel indulunk, majd a frontember egy sercintés után belekezd a Reise, Reise-ba. Fények, füst, tűz, brutális hangzás, a zene hatására az ember feje önkéntelenül is diszkrét rázásba kezd. A Links 2, 3, 4 alatt már nem bír magával a néző, a katonás, menetelős tempót nem lehet vigyázva ülve hallgatni. Férfi fanatikusok számára nyálcsorgató látványt nyújt a később még – szerencsére – felbukkanó fiatal, mutatós diáklány mély dekoltázsa a közönség soraiból. (00.10.37). A Keine Lust headbangelése alatt Till gőzt szippant(00.11.22), a dalban hallható jellegzetes hajókürt meg a cd-s verzióval ellentétben kevésbé üt. (00.13.30).

Minden Rammstein koncert egyik fő műsorszáma a Tripla X filmzene, a Feuer frei, amely alatt a fiúk maszkot húznak a fejükre, majd tüzet fújnak(00.17.30), de előtte Lindemann megveri a billentyűst. (00.16.25). Az Asche zu Asche elképzelhetetlen meggyújtott mikrofon (00.21.20), a Mein Teil pedig embersütés nélkül. Itt álljunk meg egy ásónyomra. A dal igaz történetet dolgoz fel: egy német manus, bizonyos Armin Meiwes interneten adott fel hirdetést, hogy szívesen megenne valakit. Egy aberrált jelentkezett is, akit megölt, feldarabolt(többek között a nemi szervét – Till erre utal 00.30.36-nál), majd kis adagokban elfogyasztott. A frontember hentes-mészárosnak öltözve, véres szájjal, hatalmas késsel egy füstölgő üstbe kényszeríti a szintetizátorosnak álcázott elemózsiát, majd egy bazi nagy lángszóróval istenesen alápörköl. (00.32.26). A koncert egyik csúcspontja, 16-os karikát minimum megér.

Az akusztikus gitárokkal kezdődő, de zúzással befejeződő Los elég kaotikusra sikeredett. Előbb Flake imitál táncszerű mozdulatokat, aztán Tillt láthatjuk szájharmónikázni, majd a kisembert a hajánál fogva a színpad közepére cibálni. A végén a fura fickó szétveri a szintijét. (00.45.50). Érdekesség, hogy műsorra került a koncert időpontjában még kiadás előtt álló Rosenrot album első videoklipes dala, a Benzin, amit a nagyközönség valószínűleg akkor hallhatott először élőben.

A nagy kedvenc Du hast-nál megint Flakén röhögünk: emberünk félreütött valamit, de jót mosolyog rajta. (00.59.17). Amerikába érkezvén konfettieső zúdul a népre(1.08.54), mígnem az énekes ember franciául elköszön. Visszatérnek persze a ráadásra, a piromániás afféle robotkaros szerkezettel a testén tüzet csihol elő az együttessel azonos címet viselő szerzemény dübörgő riffjei alatt. (1.14.09). Már csak percek vannak hátra, meg a java. Jön a Sonne, kissé csalódást keltően csak a közepétől sok tűzzel, aztán az Ich will, aminek a vokáljába besegítenek a fanok(még szép) – zárásként Schneider dobszerkójából óriási szikrák törnek elő(1.25.08). Ha a feuer freios tűzfújás az első, a mein teilos kannibálkodás a második, akkor a strippedes csónakba szállós crowd surfinges jelenet a buli harmadik tetőpontja. A mindig visszafogott basszeros, “Silent Oli” az angol nyelvű nóta kisebb szünetét kihasználva szürke gumicsónakba pattan, hogy aztán kézről-kézre adja őt a tömeg. (1.33.35). A felvétel az Engel outrojával ér véget.

Ami a dvd “maradék” részét illeti, érdemes belenézni a londoni koncertbe(4 nóta), ahol az élőben ritkán hallható Rein Raust is eljátszották, a tokiói banzájba(4 szám, egy Los trailerrel), valamint a kulisszatitkokkal megtámogatott moszkvaiba.

A csapat ismét adott az igényességre, a mű (remek) igazi féltve őrzött kincs lesz a rajongóknak. Negatívumot nehéz találni, a moszkvai werkfilmhez hasonló szösszenet kicsit zavaros az autogramosztások meg backstage képek miatt, de nem baj.

Tartalom

Hossz: 102 perc Kiadó: Universal Hang: angol 5.1 + DTS

Franciaország: Les Arenes de Nimes, 2005.07.23

01. Reise, Reise
02. Links 2 3 4
03. Keine Lust
04. Feuer Frei!
05. Asche zu Asche
06. Morgenstern
07. Mein Teil
08. Stein um Stein
09. Los
10. Du Riechst So Gut
11. Benzin
12. Du Hast
13. Sehnsucht
14. Amerika
15. Rammstein
16. Sonne
17. Ich Will
18. Ohne Dich
19. Stripped

Anglia: Brixton Academy, London, 2005.02.05

01. Sonne
02. Rein Raus
03. Ohne Dich
04. Feuer Frei!

Japán: Club Citta, Tokio, 2005.06.03

01. Mein Teil
02. Du Hast
03. Ohne Dich
04. Los – Trailer

Oroszország: Olimpia Sportkomplexum, Moszkva, 2004.11.28.

01. Moskau

hirdetés