Délután kezdik a kőolajtartalék felhasználását

Várhatóan szerda délután kezdik meg a kedd este felszabadított stratégiai olajkészlet felhasználását a százhalombattai tározóból – mondta a MOL elnöke a kőolajellátás biztonságáról tartott szerda délelőtti egyeztetésen a Parlamentben.

A kormány a tartós szállításkiesésre is felkészült, megkezdődtek a műszaki előkészületek az Adria-kőolajvezeték beindítására – közölte a találkozót követően Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter. Még van a MOL néhány napos technikai olajtartalékából, jelenleg azt használják a százhalombattai finomítóban – mondta a gazdasági és közlekedési miniszter.

A kedd este felszabadított stratégiai készletek felhasználásának pontos menetrendjéről szerda délután 2 órakor dönt a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) igazgatósága – közölte Kóka János. A szaktárca vezetője kijelentette: – Magyarországon nem lesz semmiféle fennakadás az üzemanyag és vegyipari ellátásban, valamint az olajfinomító folyamatos működésében. A kialakult helyzet nem okoz árnövekedést a fogyasztók számára – tette hozzá Kóka János.

A stratégiai nyersolajkészlet 500 ezer tonna, amely körülbelül 30-35 napig képes biztosítani a finomító folyamatos működését – mondta a gazdasági tárca vezetője. Ezen kívül még fűtőolaj-, benzin- és gázolaj-tartalékok állnak rendelkezésre – tette hozzá. Magyarország egy napi teljes fogyasztása 13 ezer tonna, így a felszabadított napi 15 ezer tonnás tartalék képes kielégíteni az igényeket – mondta Kóka János.

A kormány a tartós szállításkiesésre is felkészült: megkezdődtek a műszaki előkészületek az Adria-kőolajvezeték beindítására – közölte a miniszter. Az első tengeri olajszállítmányok körülbelül 10 nap alatt jutnak el az adriai kikötőbe, ahhoz pedig, hogy Magyarországon is fogadni lehessen a szállítmányokat, 20-30 napra van szükség – mondta Kóka János.

A MOL elnöke közölte: nincs okuk azt feltételezni, hogy az orosz szállító ne tudná pótolni a kieső mennyiségeket. Már máskor is volt arra példa, hogy kiesett néhány napi szállítás – tette hozzá.

Negyedéves megállapodás és elszámolás van az orosz szállítóval, ezen belül pedig lehetséges a visszapótlás – mondta Hernádi Zsolt. A szállításkiesés logisztikai átállással jár, ez jelent némi veszteséget, de a fogyasztók ebből nem fognak semmit észrevenni, mert az ellátás folyamatos és a MOL nem emel árat a kiesés miatt – hangsúlyozta a Hernádi Zsolt.

A parlamenti egyeztetésen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vezetésével tekintették át a kialakult helyzetet. A találkozón Kóka János és Hernádi Zsolt mellett részt vett még Göncz Kinga külügyminiszter és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség vezérigazgatója, valamint a Magyar Energia Hivatal elnöke is.További hírek a Magyarország kategóriából


hirdetés