Megvédte első helyét a vadászkürtjével

Vitális Zsombor az eredményhirdetés után
Vitális Zsombor az eredményhirdetés után - © Fotó: magánarchívum
Demecser – A demecseri Vitális Zsombor az idén is győzött a FeHoVa versenyén.

Kettőből kettő. Röviden így lehetne összegezni azt a kiemelkedő teljesítményt, hogy a Demecserben élő Vitális Zsombor a tavalyi évhez hasonlóan az idén is megnyerte a budapesti Fegyver, Horgászat és Vadászat Nemzetközi Kiállításon a vadászkürtösök versenyét ifjúsági kategóriában.

„Terítéken a szárnyas vad”

– A vadászkürtösök számára nemigen van más egyéni verseny, ezért gondoltam arra, hogy a tavalyi siker után ismét megpróbálkozom. Egy kicsit nyomasztott az a tudat, hogy most tulajdonképpen címvédő vagyok, de teljesen más volt a zsűri, így aztán tiszta lappal indultam én is – mesélte el élményeit érdeklődésünkre a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium diákja, aki kötelező műként a „terítéken a szárnyas vad”, míg szabadon választott dallamként a „terítéken az őz” szignálját játszotta el. – Édesapám szokott vadászni, többször elvitt már magával, hogy a vadászatokon játsszam el a megfelelő dallamokat. Tulajdonképpen valamennyi olyan szignált megtanultam már, amilyen vadak a mi térségünkben előfordulnak. A versenyre azonban még sokat kellett gyakorolnom. Mindebben rengeteget segített Perlinger Tamás, aki immár kilenc éve a trombitatanárom.

Az őz lett a befutó

– A szabadon választott szignált lelkesebben gyakoroltam, mint a kötelezőt, mert a „terítéken a vaddisznó” után ez a kedvencem. A tavalyi versenyen a vaddisznó szignálját fújtam el, az idén nem akartam azzal indulni, így lett a befutó most az őz.

Az ifjúsági kategóriában 15 és 22 év közötti fiatalok indulhattak. A legtöbben egyidősek voltak a 16 esztendős Zsomborral, de a résztvevők között próbára tették tudásukat 20–21 éves versenyzők is. A beszélgetések során az is kiderült, hogy valamennyi induló tagja valamely vadászkürtegyüttesnek, egyedül Zsombor nem tudott beszámolni hasonló zenekarról. Nagy öröm lenne a számára, ha a térségben létre tudnának hozni vadászkürtösökből egy zenekart.

A nemzet fiatal tehetsége

– Nagyon örültem, amikor kihirdették, hogy a maximális 100 pontból 95 pontot kaptam, s ezzel megnyertem a versenyt. A szüleim a helyszínen szurkoltak nekem. Természetesen apa összekötötte a kellemest a hasznossal, s ha már ott volt a FeHoVá-n, akkor vett egy-két apróságot is a vadászatokhoz – folytatta Zsombor, aki szerényen elhallgatta, hogy pár hónappal ezelőtt az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán elnyerte trombitásként a nemzet fiatal tehetsége címet, a közelmúltban pedig a harmadik lett a Nyíregyházi Egyetemen rendezett zenei versenyen trombitajátékával.

Nemsokára fúvószenei minősítőversenynek ad otthont Demecser, s ezen indul majd trombitájával szólóban és a helyi Citrom Band tagjaként is Zsombor. Befejezésül mit is kívánhatnánk neki?
Jó lenne, ha jövőre úgy kezdhetnénk a cikkünket: Háromból három…

KM-MML

Címkék: ,


Demecser.
SZON.HU


hirdetés