Demonstrálnak a sajószögediek, kevesebb kamiont akarnak a 35-ös főúton

Kerékpáros volt az áldozat 2015 tavaszán
Kerékpáros volt az áldozat 2015 tavaszán - © Fotó: ÉM
Sajószöged – Hétfőn reggel félpályás útlezárással tiltakoznak a községen átmenő kamionforgalom ellen Sajószögeden.

Már évekkel ezelőtt jelezte Sajószöged és Nagycsécs lakossága, hogy a településeken áthaladó 35-ös számú főút forgalma jelentősen megnövekedett és ez elviselhetetlenné teszi a településen élő emberek életét. A nehéz tehergépjárművek által keltett zaj és rezgés hatására az épületek repedeznek. Az elégedetlenség hatására 2015. november 2-a óta a 20 tonnánál nehezebb járművek nem haladhatnak át a településeken, az M3-as és M30-as autópályát kell használniuk.

Az utolsó csepp a pohárban

Ezzel az átmenőforgalmat akarták korlátozni, a helyben telephellyel rendelkező nehézgépjárművek és az olyanok, amelyek ott végeznek munkát, vagy árut szállítanak, eleve kivételt képeznek, azok engedélyt kapnak, hogy behajthassanak a tiltott útszakaszra.

A Sajószögeden élők azonban azt tapasztalták, hogy korántsem csökken a kívánt mértékben a községen áthaladó kamionforgalom, és nem nagyon csökkent a nehézjárművek okozta balesetek száma. Úgy vélik, hogy indokolatlanul sokan kapnak áthaladási engedélyt.

Kamionos halálos baleset történt 2014 tavaszán, majd egy évvel később is – hogy csak a súlyosabbakról essék szó. Az utolsó csepp a pohárban a tiltás után pontosan két esztendővel, 2017. november 2-án történt súlyos kamionos baleset volt.

A település lakossága ekkor fogott össze, aláírásgyűjtésbe kezdett és közel ezren támogatták, hogy változás történjen. A közelmúltban értesítették minderről a közútkezelőt és Koncz Ferencet, a térség országgyűlési képviselőjét is.

Hogy nyomatékot adjanak követelésüknek, hétfőn reggel 8 és 9 óra között forgalomlassító demonstrációt, félpályás útlezárást tartanak. Erről értesítették a rendőrséget és engedélyt is kaptak a figyelemfelhívásra.

A megmozdulásukkal az illetékesek figyelmét kívánják felhívni a helyzet tarthatatlanságára.

ÉM-SZB


November eleje óta van érvényben a 35-ös úton a 20 tonnás súlykorlátozás - illusztráció
Sajószöged, Tiszaújváros - Bíróság elé állítási javaslattal élt a rendőrség egy szlovák állampolgárságú kamionsofőrrel szemben, aki ittasan vezette járművét a 35-ös számú főúton. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 35-ös számú főút Sajószöged és Tiszaújváros közötti szakaszán 2015 novemberétől tilos ...
hirdetés