Helyi közélet

2012.04.02. 07:58

Szemtanú a palesztin–izraeli mindennapokról

A Palesztin-Magyar Baráti Társaság szervezett előadást vasárnap este, "Palesztin hétköznapok egy lelkész szemével" címmel. Az előadás a palesztin emberek mindennapjairól, megpróbáltatásairól valamint a most tapasztalható politikai, lelki, gazdasági környezetet mutatta be a szemtanú.

A Palesztin-Magyar Baráti Társaság szervezett előadást vasárnap este, "Palesztin hétköznapok egy lelkész szemével" címmel. Az előadás a palesztin emberek mindennapjairól, megpróbáltatásairól valamint a most tapasztalható politikai, lelki, gazdasági környezetet mutatta be a szemtanú.Sugár Tamás nagyigmándi református lelkész, előadásában, aki több hónapot töltött Palesztinában az Egyházak Világtanácsának kiküldöttjeként. Nemzetközi megfigyelőként vett részt a hétköznapokban, látta, amikor egy palesztin családot kilakoltattak a házából, mert engedély nélkül építették, ám ennek megítéléséhez tudni kell, hogy azon a területen több mint 40 éve nem adtak ki építési engedélyt, miközben az ott élők között nem ritka a 8-10 gyermekes család. Felnőve nincs hol lakniuk, ezért építenek, de saját földjükön nem kapnak engedélyt az építésre.

A közel harmad Magyarországnyi területen picivel több, mint Magyarországnyi ember él, de ennek a területnek jelentős része élhetetlen szikla, akkor elképzelhető milyen feszültséget teremt a telepesek földfoglalása, és az őslakosok kiszorítása. Ennek egyik eszköze a 9 méter magas betonkerítés, amit biztonságra hivatkozva emeltek palesztin termőföldek, kutak és a tulajdonos palesztinok közé, majd jogtechnikai eszközökkel elvesznek. Rengeteg az ellenőrző pont az államban, így a munkába járás is naponta több órás procedúra, de megtörtént, hogy egy ilyen ellenőrző ponton kapott szívinfarktust egy férfi, és a mentő az ellenőrzések miatt csak másfél óra múlva tudta ellátni.

Nagy hangsúlyt kap a tanulás

A Nakbah óta korábban egymással szervesen összefüggő területeket, például a tenger parti Gházát és a belső területen lévő Ciszjordániát fizikailag elvágták egymástól. A palesztin nép nagy fegyelemmel, tudatosan szervezi életét és a világ legnagyobb létszámú menekült státuszú népe. Egyes területek csak palesztin fennhatóság alatt állnak, egyes területek csak zsidó fennhatóság alatt állnak, és vannak olyan területek, ahol a közigazgatás palesztin, de a katonaság jelen van, és a hatósági jogköröket ők birtokolják. Van olyan is, hogy a megbékélés érdekében olyanok kampányolnak, akik nagyon közeli hozzátartozójukat vesztették el.

Volt olyan tábor, ahol 1 négyzetkilométeres területen 25 ezer ember van összezsúfolva. Ennek ellenére nincs analfabéta palesztin, nagy hangsúlyt kap a tanulás, és ebben a megfigyelők is tudtak segíteni, például angolt tanítottak a fiataloknak. Mindkét oldalnál láthatók olyan kezdeményezések, hogy legyen végre békesség, nyújtsanak egymásnak kezet, ebben a Imámok és Rabbik a békéért mozgalom, vagy a törd meg a csendet mozgalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában