2017.01.14. 10:30
Mit tehetünk és mit nem a komposztálóba?
Szabolcs-Szatmár-Bereg - Ha kertünk még nem rendelkezik komposztálóval, építsünk egyet! Ha kisebb a kert, akkor is érdemes elgondolkodni rajta, vagy készen venni egyet a kert méretéhez igazodva és elhelyezni egy eldugott szegletben.
Szabolcs-Szatmár-Bereg - Ha kertünk még nem rendelkezik komposztálóval, építsünk egyet! Ha kisebb a kert, akkor is érdemes elgondolkodni rajta, vagy készen venni egyet a kert méretéhez igazodva és elhelyezni egy eldugott szegletben.
Ha a saját kezű építés mellett döntenénk, arra figyeljünk oda, hogy legalább 2 fakkos legyen, ha az egyik már megtelik, átrakjuk és továbbérleljük, a másikba pedig gyűjtjük a frisset – így nem fog összekeveredni.
Komposztálni nem egy ördöngös dolog, csupán oda kell figyelni, mit teszünk bele. A legjobb alapanyag a levágott fűnyesedék, a konyhai hulladék, de csakis a nyers zöldséghéjak, a tojáshéj és a gyümölcs. A legfontosabb, hogy főtt étel ne kerüljön bele, mert az odavonzza a nem kívánatos rágcsálókat is. A teafilter, a kávézacc legalább olyan jó, mint a kályhából, kandallóból kikerülő fahamu. Aztán ott vannak még az elhervadt virágok, szobanövények levelei és az őszi falevelek. A lényeg, hogy minél többféle összetevőből állítsuk össze. Minőségjavítónak egy kis szerves trágyát is keverhetünk bele, de ha nincs, az sem baj. Diólevelet, fenyőágat viszont ne rakjunk bele a magas csersavtartalmuk miatt, ahogy a beteg ágakat, leveleket se tegyük hozzá, ezeket el kell égetni.
A szakirodalom szerint évelő gyomokat nem, de egynyáriakat beletehetünk a komposztba, mert ezek úgysem hajtanak ki újra. Én viszont az egyszerűség kedvéért azt mondom, az a legegyszerűbb, ha gyomokat egyáltalán nem teszünk bele, a legtöbb helyen már van szelektív barna kuka, ezeket ezekbe helyezzük el inkább!
- Jánky Noémi -