Helyi közélet

2017.01.21. 09:06

Megyeszerte törik a jégpáncélt

Nyíregyháza, Mátészalka - Komoly kihívás elé állítja a településeket a síkosságmentesítés.

Nyíregyháza, Mátészalka - Komoly kihívás elé állítja a településeket a síkosságmentesítés.

– Miközben azt olvasom mindenhol, hogy a lakók kötelessége a lakásuk, házuk előtt a havat, jeget eltakarítani, mélyen felháborít, ha az óvodák, iskolák megközelítése életveszélyes, mert a többcentis jégburkolatot eszébe sem jut senkinek legalább sóval vagy homokkal biztonságosabbá tenni. Az intézményekre nem ugyanazok a szabályok és következmények vonatkoznak, mint az egyszerű állampolgárra vagy az üzletek bérlőire, tulajdonosaira – telefonált szerkesztőségünkbe Nagy Péter nyíregyházi olvasónk, aki konkrét példaként az Árok és az Epreskert utcai iskolákat említette.

Pénteken 24 intézmény környékét ellenőrizték a kollégáim.

Bodrogi László

– Természetesen a közintézményekre is vonatkozik a jogszabály, hogy a csúszásmentesítésről kötelesek gondoskodni, ennek elmulasztása ugyanolyan szankciókkal jár, mint minden más esetben – válaszolta olvasónk felvetésére Bodrogi László. A nyíregyházi közterület-felügyelet vezetője elmondta, hozzájuk is sok lakossági panasz érkezett, ezért pénteken szisztematikusan átvizsgálták az óvodák és oktatási intézmények környékét. A 24 intézményből négynél kellett szólni az azonnali síkosságmentesítés miatt.

– Ahol a kollégáim úgy ítélték meg, hogy fokozott a veszélyhelyzet, ott nagyon rövid határidőt szabtak a síkosságmentesítés elvégzésére, volt, ahová már délután visszatértek és ellenőrizték az elvégzett munkát. Abban azt esetben pedig, ha a munkát mégsem végzik el, akkor eljárást kezdeményezünk, és jelentős bírságot szabhat ki a hatóság. Bodrogi László emlékeztetett arra, a közintézményekre is igaz, ha elmulasztják a kötelezettségüket, és emiatt valaki balesetet szenved, a mulasztó köteles az „okozott kárt” megtéríteni.

Soron kívül kezelik

Nyíregyháza tizenegy helyszínére huszonkét köbméter folyami homokot szállított ki csütörtökön a NyírVV Nonprofit Kft., a környezetbarát érdesítőanyaggal a házak körüli járdák lakossági síkosságmentesítését segítették. Az elmúlt napokban a városüzemeltető céghez tartozó valamennyi út- és járdaszakaszon elvégezték a síkosságmentesítést a megyeszékhely belvárosában – tudtuk meg Szabó Edinától.

– A felsózott és megolvadt jég az éjszakai –17 fokos lehűlés során visszafagyott az utakra és járdákra, jelenleg társaságunk a külső városrészekben sózza és jégekézi az utakat, illetve a csúszós felületeket síkosságmentesítjük, érdesítjük. A betegszállítóktól, mentőktől, rendőrségtől, illetve a katasztrófavédelemtől érkező bejelentéseket társaságunk soron kívül kezeli, és a kapcsolódó munkákat is elvégezzük – adott tájékoztatást az aktuális helyzetről a NyírVV sajtószóvivője.

Mátészalkán a hóeltakarítási munkálatokat az önkormányzat cége, a Szalkavíz végzi, illetve abban az esetben, ha az átlagosnál nagyobb mennyiségű téli csapadék esik, egyéni vállalkozóként besegít Kóródi Attila.

– A síkosságmentesítés elég komoly feladat elé állítja a várost, de a belterületi utak kivétel nélkül szárazak, járhatóak, a járdák, közterek síkosságmentesítésén pedig folyamatosan dolgozunk, mert nincs mese, a jeget fel kell törni – mondta el érdeklődésünkre Torma Tamás alpolgármester.

– A város legforgalmasabb részein, a közintézmények, a vasútállomás, a kórház, a sportcsarnok és az uszoda környékén zajlanak a munkálatok. A múlt héten volt ebből egy kis problémánk: a buszpályaudvaron a járdákat amennyire tudtuk, letakarítottuk, de azt a területet, ahol a buszok közlekednek, nem nekünk kellett volna. Jeleztük a Volánnak, hogy ez nem a mi feladatunk, ahogy a bevásárlóközpontok parkolóinak a síkosságmentesítése sem. Hivatalosan, közleményben tudattuk ezt a lakossággal, sőt a közterület-felügyelet munkatársai az üzlettulajdonosokat is felkeresték ez ügyben.

– A közmunkásaink a héten megállás nélkül törték a jeget, s bár vannak még jégbordás parkolórészek Mátészalkán, ahogy az időjárás engedi, folytatjuk a munkát – tette hozzá az alpolgármester.

- KM -


Jó tanácsok utazóknak

Rendkívüli téli időjárási körülmények között tegye fel magának a következő kérdéseket: Feltétlenül szükséges útnak indulnom? Tájékozódtam az országos és helyi időjárási előrejelzésekről, közlekedési viszonyokról? Teletankoltam a járművem, elegendő időt hagytam az utazásra? Gondoskodtam meleg italról, élelemről, megfelelő ruháról, csizmáról, telefontöltőről, tettem be lapátot, vonókötelet, hóláncot? Vészhelyzet, kényszermegállás esetére az észrevehetőség érdekében láthatósági mellényt, fényvisszaverő csíkot?

Akik már úton vannak, ne akadályozzák az útfenntartó járművek munkáját! Ha az autó lerobban, elakad, árokba csúszik, ne hagyjuk el a járművet, várjuk meg, amíg segítség érkezik!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában