Helyi közélet

2016.03.03. 15:51

Életük a gyógyítás - két jelölt Szabolcsból az év orvosa díjra

<p style="text-align: left;">Szabolcs-Szatmár-Bereg - Akárcsak az elmúlt években, az idén is van kikért izgulnunk az Astellas – Az év orvosa pályázaton. Megyénkből ketten jutottak a legjobb húsz közé, rájuk március 11-ig lehet <a href="http://evorvosa.astellasdij.hu/vote/">leadni a voksot</a>. Dr. Ligeti Richárd és Dr. Bíró Mariann munkásságát most jobban megismerhetik.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Akárcsak az elmúlt években, az idén is van kikért izgulnunk az Astellas – Az év orvosa pályázaton. Megyénkből ketten jutottak a legjobb húsz közé, rájuk március 11-ig lehet leadni a voksot. Dr. Ligeti Richárd és Dr. Bíró Mariann munkásságát most jobban megismerhetik.

Intenzíven, empátiával gyógyít

Dr. Ligeti Richárd embersége és kiváló szakmai felkészültsége példaértékű

Kisgyermekkoromban is csak arról beszéltem, hogy orvos szeretnék lenni, nagyon tudatosan készültem erre a nemes hivatásra – mondta el lapunknak dr. Ligeti Richárd. A nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának részlegvezető adjunktusa is esélyes az Astellas – Az év orvosa díj elnyerésére.

– Eddigi életemben mindig arra törekedtem az orvosi hivatásom gyakorlása során, hogy az mások legnagyobb megelégedésére történjen, és önzetlenül tudjak segíteni embertársaimon! Óriási megtiszteltetésnek és megbecsülésnek érzem, hogy jelöltek 2015. év legjobb orvosa címre, s nagyon köszönöm betegem hozzátartozójának, hogy rám gondolt – árulta el a belgyógyász és intenzív terápiás szakorvos, aki nemcsak gyógyít, hanem a Zay-középiskolában tanít, előadásokat tart és tudományos munkát is végez.

Az év orvosa díjra „Ő kell nekünk…! címmel egy gyilkos galóca mérgezéssel a sürgősségire került édesanya történetével jelölték Ligeti doktort. A lánya a méltatásban többek között ezt írta: A tájékoztatása nagyon megnyugtató, tárgyilagos volt, de mégis érződött az empátia a hangjában. Soha életemben nem tudtam még ennyire partnerként beszélni egy orvossal, aki ennyire segítőkész és emberközeli volt. Mindent előkészített egy esetleges transzplantációhoz, de szerencsére az édesanyám májkárosodás nélkül jött ki ebből a rémisztő történetből. A doktor úrral a kapcsolat azóta is megmarad, más egészségügyi kérdéseinkre is szívesen válaszol. Tanácsaival, kedves emberi mivoltával és szakmai felkészültségével méltó várományosa az év orvosa díjnak.

– Az, hogy ilyen reflexiók érkeznek a betegeimtől, illetve hozzátartozóiktól, akik elismerik munkámat, megerősít abban, hogy a megkezdett úton kell továbbhaladnom – állítja Ligeti Richárd, akire a közönség március 11-én 15 óráig szavazhat a http://evorvosa.astellasdij.hu oldalon.

– Szeretem az embereket és mindent megteszek azért, hogy a legjobb tudásom szerint segíthessek rajtuk. A továbbiakban is azt szeretném folytatni, amire világ életemben vágytam, gyógyítani! – vallja a 40 éves adjunktus, és hozzátette: jó döntés volt Nyíregyházát választania.

Ligeti Richárd szerint már maga a jelölés komoly elismerés, s talán ennél is nagyobb öröm, amikor az újraélesztett, az osztályon kezelt beteg meggyógyul és azt mondja: Köszönöm!

Az év orvosa címet március 18-án adják át. A szakmai díjat titkos szavazással ítéli oda a zsűri, a közönségdíj a szavazatok alapján dől el.

A gyermekek elhivatott orvosa

Dr. Bíró Mariann a gerincbeteg, gerincferdüléses gyermekek elkötelezett gyógyítója.

– Fiatal, agilis, energikus orvosként nem a keserűség hatja át a munkáját, hanem a segíteni tudás, erejének, tudásának továbbadása, az igazi értelemben vett gyógyítás. A legsúlyosabb esetű, sérült, sokszor halmozottan beteg csecsemőkkel, kisgyermekekkel foglalkozik.

Ezen a területen valódi hivatástudatból lehet megmaradni…Az egyetlen olyan általunk ismert orvos, aki sebészi konzíliumra is elkísérte a súlyos állapotú gerincbeteg gyermekeket és szüleiket. Jól képzett, kompetens szakember, rendkívüli empátiával, nyitottsággal és olyan erővel, amely nagyszerű vezetővé, szakemberré, orvossá teszi őt. Dr. Bíró Mariann egyik alapítója és létrehozója a Csigaház Korai Fejlesztő Központ és Pedagógiai Szakszolgálatnak, amely 2015. szeptember 1-jétől működik és fogadja a gyermekeket Kisvárdán – olvasható többek között abban a méltatásban, amellyel a Vertebra Alapítvány Astellas – Az év orvosa szakmai díjra jelölte a gyermekrehabilitációs szakorvost, főorvost, aki a kisvárdai Felső-Szabolcsi és a nyíregyházi Jósa András kórházban is gyógyít.

– Meglepetést és örömöt éreztem, s egyben nagy megtiszteltetésnek tartom a jelölést, ez már önmagában nyeremény – árulta el lapunknak a főorvos, akit meghatott a kollégái és a betegei pozitív véleménye is. A sorokból egy „kiváló szakembert és egy rendkívül empatikus, emberséges orvost” ismerhetünk meg, akinél „első helyen a beteg áll”. A betegekhez „odafordulásával, alaposságával, személyes példamutatásával, szakmai tudásával vívta ki a tiszteletet, megbecsülést.”

– Dombrádon nőttem fel, ahol nagy tudásuk miatt az orvosok példaképnek számítottak, igazából mindig erre a hivatásra készültem – tudtuk meg az indíttatásról, de kiderült az is: sorsszerű volt, hogy gyermekrehabilitációval kezdett foglalkozni és hálás a sorsnak, hogy így alakult. Imádja a gyermekeket és szakmai elkötelezettsége közismert.

– A kisvárdai Csigaház korai fejlesztő központot azért hoztuk létre, hogy a környékünkön élő, eltérő fejlődést mutató gyermekek megfelelő ellátást és hatásos fejlesztést kapjanak. A kiváló szakemberekkel tehetőséget adhatunk arra, hogy a bármilyen okból mozgás, mentális, szociális és egyéb képességeikben lassabb fejlődést mutató gyermekek komplex fejlesztése megvalósulhasson, ezzel ledolgozhassák a hátrányukat, s felnőttként a társadalom teljes jogú tagjai lehessenek – fogalmazott a kétgyermekes édesanya, aki iskolaorvosként is sokat tesz a jövő generációjának egészségéért, gyógyulásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában