Diákok helyett munkások nyüzsögnek az iskolák körül

Folynak a munkák Zrínyi Ilona Gimnázium körül is
Folynak a munkák Zrínyi Ilona Gimnázium körül is - © Fotó: Pusztai Sándor
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Számos iskola szépül meg a tanévkezdésre a megyében, számottevően pályázati forrásból. Sok helyen újonnan épült tantermekben kezdhetik a tanulást ősszel a nebulók. Korszerű és komfortos környezetben garantáltan örömteli lesz a tanévkezdés.

A Nyíregyházi Tankerületi Központhoz tartozó 44 oktatási intézményben és 14 tagintézményben tankerületi költségvetésből is jut a fejlesztésekre. A központ emellett négy nyíregyházi és hat vidéki iskolára közel 412 milliót költ, a napkori iskola 640 milliót fordíthat infrastruktúrájára és hátránykompenzációra. „Meglestük”, milyen munkálatok folynak az iskolafalak között.

Ma már az iskolák arra törekednek, hogy belül tartalommal, kívül vonzó külsővel csalogassák a szülőket és a gyerekeket. A színvonalas oktatás elképzelhetetlen oktatási eszközökkel bőven ellátott szaktantermek, a diákok számára tágas életteret nyújtó iskolaépületek nélkül. Éppen ezért, ahol lehet – s költhetnek is rá – a nyár folyamán felújítanak, bővítenek, hogy a szeptemberi tanévkezdésre komfortos környezetben várják a diákokat.

Nem kaptak kosarat

Egy éve még az ötletgazdák fejében, idővel már a tervezőasztalon „pattogott a labda”, augusztus végére pedig valósággá válik a Tiszadobi Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában: a nyári felújítási és fejlesztési munkálatok keretében – a tankerület támogatásával – kosárlabdapálya épül az oktatási intézmény udvarán.

– Folytatódik a térburkolatozás, valamint a jó öreg „katlan” sportpálya is megújul a mindennapos testnevelés és az egészséges életmód jegyében – újságolta lapunknak Vitányi György intézményvezető. Az épületfalakon belül zajlanak az ilyenkor szokásos tisztasági meszelések, karbantartási teendők, megújulnak a mosdók, az öltözőhelyiségek is. A szerelvényezések, burkolási munkák hamarosan befejeződnek, a belső udvar csapadékelvezetési gondja is megoldódik – tudtuk meg.

– Az államalapítás ünnepére, augusztus 20-ára minden kivitelezési munka végére pont kerül, a szeptember elején visszatérő diákjaink és a szüleik bizonyára örömmel nyugtázzák majd a pozitív változásokat. Fontos azonban, hogy ne csak elismerjük, hanem becsüljük is meg a fejlődés újabb lépcsőfokait, vigyázzunk közös értékeinkre! Vallom, hogy a szép környezet már önmagában is nevelőerővel bír – tette hozzá az intézményvezető.

Teljes fűtéskorszerűsítés

Az elsők között újulhatott meg az idén nyáron a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium teljes fűtésrendszere. Az energetikai beruházást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból támogatta a nyíregyházi önkormányzat, a pályázati csomagban összesen 7 nyíregyházi oktatási intézmény fűtésrendszerének és szigetelésének korszerűsítése szerepel – mondta el Kovács Ágnes, a gimnázium igazgatója. – Az összes olyan nyílászárót, amely kültéri levegővel érintkezik, kicserélték a legmodernebb technológiával elkészült műanyagra, ezen kívül az épület falainak külső felületét szigetelték, szép homlokzatfestés kapott, ezáltal az egész iskola külseje is megújult, a korábbinál tetszetősebb lett – mondta örömmel az intézményvezető.

– Az intézményünk fűtésrendszere elavult volt, a régi radiátorok helyére vadonatúj fűtőtestek kerültek. Jóleső érzés végignézni a „felfrissült” tantermeken – mondta az igazgató. Hozzátette: az iskola betonelemekből épült, a fal és a régi ablakok között az ujjnyi vastagságú réseken korábban kiszökött a meleg levegő, ezzel a korszerűsítéssel tehát sokat spórolnak majd a következő fűtési szezonban. Idestova 40 éve nem volt ilyen volumenű iskolafelújítás a Vasváriban, eltekintve a kisebb-nagyobb, állagmegőrző renoválásoktól.

– Hamarosan befejeződnek a munkák, a szakemberek átadják a terepet, a takarítással pedig remélhetőleg szeptember elsejéig, időben végzünk – zárta Kovács Ágnes.

Gyarapodnak és bővülnek

Egy iskola életében mindig örvendetes, ha a tanulói létszáma gyarapszik.

A mátészalkai Kálvin János Református Általános Iskola 17 éve működik, a szatmári város egyetlen református iskolájába Mátészalkáról és a környező 22 településről járnak be diákok. A 450 tanuló 45 százaléka vidéki.

– A beiratkozók száma évről évre növekszik, olyannyira, hogy az előző tanévtől három első osztályt tudunk indítani – mondta el lapunknak Baktiné Illés Éva igazgató.

– A jelenlegi épületünket kinőttük. Szeptemberre összesen 16 csoportszobával, emeleti zsibongóval, vizes­blokkokkal és egy tantestületi szobával bővülhetünk, az iskola épületének több részét (főzőkonyha, étkező, irodák) felújíthatjuk pályázati támogatásból – tette hozzá az intézményvezető.

Nem csak a diáklétszám bővül

A Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és AMI fejlesztések és rekonstrukciók sorát tudhatja már a háta mögött, ez azonban véletlenül sem jelenti azt, hogy a vakáció végéig ne lenne dolguk a kivitelezőknek az Erdő sori intézményben.

– Egy osztálynyi diákkal gazdagodik, így 850-re bővül az iskolánk létszáma ősztől, ami természetesen új állás­helyekkel is együtt jár. Addigra azonban – a szokásos tisztasági festések elvégzése mellett – új bútorokkal rendezünk be egy tantermet, az A-épületen pedig felújítjuk a lapostetőt.

– A hátsó udvarrészen röplabdapályát szeretnénk kialakítani, és akkor a legnagyobb volumenű, mintegy 60 millió forint összértékű beruházásokról, nevezetesen a tornaterem légtechnikai és a B-épület teljes fűtésrendszerének korszerűsítéséről még nem is beszéltem – mondta el lapunk érdeklődésére Andó Károly intézményvezető.

KO, PI
hirdetés