Diákok látták el a súlyos baleset sérültjét

A diákok sok új ismerettel gazdagodtak
A diákok sok új ismerettel gazdagodtak
Nyíregyháza – A Kölcsey gimnazistái az újraélesztés alapjaival is megismerkedhettek.

A Kölcsey Ferenc Gimnáziumban nemcsak az iskolának, hanem az életnek is tanulnak a diákok, akik nemrégiben egészségnapon ismerkedhettek meg az elsősegélynyújtás alapjaival, az egészséges életmóddal és az újraélesztés technikáival.

A diákokat a tornateremben ambubabák és egyenruhába öltözött fiatalok várták – ők a Nyíregyházi SZC Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakgimnázium és Kollégiumból érkeztek, de jöttek hallgatók a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karáról is. A rendezvényt nemzetközivé tette egy egyiptomi önkéntes lány jelenléte, ő hazánkban tanulja a szociális munka alapjait.

Ismeretek, tapasztalatok

– Osztályomat, a 9. c osztályt a 4. órában várta az érdekfeszítő esemény, mi négy csoportra bontva négy helyszínen gyakorolhattuk az elsősegélynyújtás alapjait. Számomra az volt a legizgalmasabb csoportmunka, amikor egy képzeletbeli közlekedési baleset sérültjét kellett ellátnunk. Megtanulhattuk, hogy kell a sebesültet megvizsgálni, meggyőződni a sérüléseiről, mikor szabad és mikor nem szabad hozzányúlni, illetve hogyan kell stabil oldalfekvésbe helyezni.

Régóta szerettem volna megtanulni az újraélesztés alapjait, így érdeklődéssel vártam, hogy a csoportunk az ambubabákhoz kerülhessen. A hallgatók türelmesek voltak, hosszú perceken keresztül gyakorolhattunk, amíg el nem sajátítottuk az újraélesztés alapvető technikáit. Nagy megelégedéssel töltött el, hogy vészhelyzetben már lenne bátorságom segíteni.

– A drog és a dohányzás veszélyeiről játékos feladatok segítségével bővíthettük ismereteinket (korábban osztályfőnöki órákon már beszéltünk erről). A feladatokat totó és keresztrejtvény formájában kaptuk meg, itt felhasználhattuk előzetes ismereteinket, amiknek hasznát is vettük. Nagyon tetszettek a feladatok, az oktatók is kedvesek voltak, ha véletlenül elrontottunk valamit, mindig segítettek, és újra próbálkozhattunk.

– Sok új tapasztalatot és ismeretet szereztem, aminek azért örülök, mert az elsősegély mindig is közel állt a szívemhez. Szerintem fontos, hogy mindenkinek legyen ezen a téren egy bizonyos alapismerete, hiszen sosem tudhatjuk, hogy az utcán sétálva mibe botlunk, és azt sem, hogy mikor ki szorul segítségre.

– Németh Nikolett, a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium 9. c osztályos tanulója –
hirdetés