Dietetikus: három magyar felnőttből kettő túlsúlyos

Akt.:
Három magyar felnőttből kettő túlsúlyos - Illusztráció
Három magyar felnőttből kettő túlsúlyos - Illusztráció
Budapest – Három magyar felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott – mondta Takács Hajnalka dietetikus az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

A szakember közlése szerint a gyerekekre is nagyon jellemző az elhízás.

A dietetikus problémaként említette, hogy sok felnőtt kihagyja az első főétkezést, a reggelit. Márpedig ez hátráltatja az egészséges táplálkozás kialakítását, másrészt ez rossz példa a gyerekeknek. Ennek kapcsán rámutatott: vizsgálatok támasztják alá, hogy a kihagyott reggeli egyenes arányban van a gyermekkori túlsúly kialakulásával.

Takács Hajnalka kiemelte a mozgás és az egészséges táplálkozás fontosságát. Azt mondta, hogy az elhízás ellen “számos változtatás mentén el lehet indulni”. Először elég egy-egy apró “hibát” felfedezni a táplálkozásban, s azt lépésről-lépésre kijavítani. Példaként említette a 20 százalékos zsírtartalmú tejföl 12 százalékosra cserélést, vagy zsírszegény sajtok fogyasztását.

Fontos a kellő folyadékbevitel is, ami nőknek 2, férfiaknak 2,5 liter naponta. Emellett naponta sok zöldséget ideális fogyasztani, továbbá hetente két alkalommal ajánlott a halétel – sorolta a szakember.

– MTI –


A családi-baráti összejövetelen étkezéskor leginkább önmagunkon kell uralkodnunk.
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ez is lehetne napjaink legdivatosabb étkezési trendjének a mottója. Halászlé, húsleves, töltött káposzta, disznótoros, sült- és rántott húsok, no meg sütemények sokfélesége – karácsonykor így van rendjén, hiszen a szeretet ünnepe a családról, barátokról szól. És h...

Washington - Nincs egyetlen optimális emberi étrend egy új kutatás szerint, amely mai vadászó-gyűjtögető közösségek étkezését vizsgálta, akik teljesen eltérő táplálékaik ellenére kitűnő emésztésnek örvendtek. A táplálkozási szakértők régóta vitatkoznak azon, hogy létezik-e az emberi evolúció sorá...
hirdetés