Díjátadás és ünnepi koncert

A Pro Musica Leánykart nagy szeretettel fogadták a japán házigazdák 2014-ben is
A Pro Musica Leánykart nagy szeretettel fogadták a japán házigazdák 2014-ben is - © Archív fotó: magánarchívum
Nyíregyháza – Huszonöt éve kórusmuzsikával ápolják és erősítik a magyar-japán barátságot.

Mint lapunkban is beszámoltunk róla, magas állami kitüntetést kapott a japán kormánytól az elmúlt év novemberében Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, a Nemzet Művésze, a Cantemus Kórusintézmény igazgatója.

A legnépszerűbb művek

A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendje elnevezésű elismerést Sato Kuni, Japán magyarországi nagykövete adja át azon a hangversenyen, amelyet január 6-án 17 órától rendeznek meg a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola dísztermében. Az ünnepségen a Cantemus Gyermekkar és a Pro Musica Leánykar az elmúlt 25 év japán turnéinak legnépszerűbb kórusműveit énekli.

A japán kormány ezzel a magas elismeréssel azt az áldozatos munkát ismerte el, amellyel kiépítette Szabó Dénes a Magyarország és a felkelő nap országa közötti kulturális hidat, illetve a zene segítségével erősítette a két ország lakosságának barátságát. Először 1992-ben érkezett a karnagy kórusával Sumio és Fukiko Gotoda testvérpár szervezésében Japánba, s az elmúlt negyedszázad során több mint tizenöt alkalommal tért vissza oda a Cantemus Gyermekkórussal vagy a Pro Musica Leánykarral. Voltak olyan évek is, hogy a Banchieri Énekegyüttes képviselte Nyíregyházát és Magyarországot Japánban.

A két ország kapcsolatát erősítették azok a Cantemus Kórusintézmény által Nyíregyházán rendezett kurzusok és fesztiválok is, amelyeken rendszeresen részt vettek Japánból szakemberek és énekkarok is.

Koncertek, kurzusok

A nyíregyházi énekkarokra minden alkalommal kemény turné várt Japánban, hiszen

a sok koncert mellett mesterkurzusok, iskolai koncertek, bemutató próbák is szerepeltek a programban. A tokiói hangversenyekről több alkalommal hangfelvétel is készült.

Szabó Dénes karnagy mindig úgy állította össze a kórusok repertoárját, hogy abban a klasszikus és kortárs magyar, valamint nemzetközi kórusművek mellett legyenek japán szerzők művei és feldolgozásai is.

KM-MML
hirdetés