Díjazták a könyvtárosokat

Díjazták a könyvtárosokat
© Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – Sokoldalú könyvtár(osok)ra mindig szükség lesz! – vallják a megyei kitüntetettek.


Az idén is két könyvtárosi kitüntetést hirdetett meg a Magyar Könyvtárosok Egyesülete megyei szervezete. A „Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Könyvtári Kultúrájáért” – díjat olyan aktív könyvtáros nyerheti el, aki hosszabb időn át kiemelkedő tevékenységet végzett a könyvtári kultúra és szolgáltatás korszerűsítésében és továbbfejlesztésében. A „Csendes János Életmű” – díj az aktív könyvtárosi tevékenységet befejező, illetve a már korábban nyugdíjba vonult munkatársnak adományozható, célja a több évtizedes eredményes szakmai tevékenység, életpályája elismerése.

A díjakat a könyvtárosok világnapjához (április 14.) közeledve, hétfőn adták át a megyei könyvtárban.
– A 2008-ban alapított két díj odaítéléséről március végén egyesületünk 7 fős kuratóriuma döntött – jegyezte meg a laudiációk ismertetése előtt dr. Bihari Albertné kuratóriumi titkár. A „Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Könyvtári Kultúrájáért” – díjat ezúttal Oláhné Gócza Krisztina, a „Csendes János Életmű” – díjat Zselinszky Lászlóné vehette át dr. Kührner Éva egyesületi elnöktől és Tomasovszki Anita könyvtárigazgatótól.

Oda még járnak emberek?

– Én személyesen ismerhettem Csendes Jánost, aki a csoportvezető tanárom volt, tavaly évfolyam-találkozón emlékeztünk rá. Rendkívül szerény, de roppant nagy tudású ember volt. Nagyon örülök az elismerésnek, ugyanakkor úgy érzem, ez a díj másokat is megilletett volna, hiszen a kollégáim is hatalmas feladatokat vállaltak, azokat véghez is vitték, és útjukat szakmai sikerek kísérték – mesélte Zselinszky Lászlóné.

– Szerencsés vagyok, a foglalkozásom a hivatásom is, nap mint nap boldogan járok be dolgozni – kezdte Oláhné Gócza Krisztina. – A minap megkérdezték, mivel foglalkozom, mire büszkén feleltem: könyvtáros vagyok. „Te jó ég, oda (mármint könyvtárba) még járnak emberek?” – érkezett a válasz. Nos, határozottan igen, az intézmény sokoldalúsága miatt nem is kevesen, s mivel küldetésünk, hogy minden fontos információt begyűjtsünk, kategorizáljunk, megőrizzünk, elérhetővé és visszakereshetővé tegyük, könyvtárosokra mindig szükség lesz!

PI
hirdetés