Díjjal tértek haza a fővárosból a vásárosnaményiak

A fővárosban is bemutatkozott a szövetkezet. Képünkön Kovács László és munkatársai
A fővárosban is bemutatkozott a szövetkezet. Képünkön Kovács László és munkatársai
Vásárosnamény – A Hozzáadott Helyi Érték Díjat nyerte el a közelmúltban a vásárosnaményi FIX Szociális Szövetkezet, amely kézzel készített és kézzel festett kerámiatermékeket gyárt. A díj azt jelenti, hogy az országban a legjobb termék-előállító társadalmi vállalkozás lett a Bereg fővárosában működő szervezet.

Négy kategóriában lehetett

– A díjat Budapesten vettük át decemberben dr. Karakó Lászlótól, az OFA Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától. Mi a legjobb termék-előállító kategóriában pályáztunk, de volt még további három kategória is: a legjobb szolgáltató társadalmi vállalkozás, a legjobb közösségfejlesztő társadalmi vállalkozás és a zsűri különdíja – avatta be lapunkat a részletekbe Kovács László, a FIX Szociális Szövetkezet elnöke. – Az OFA Nonprofit Kft. (egykoron Országos Foglalkoztatási Központ), a Nemzetgazdasági Minisztérium és az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. által kiírt pályázatra társadalmi vállalkozások, nonprofit kft.-k, szociális szövetkezetek, egyesületek vállalkozásai nevezhettek.

Hagyomány, helyi sajátosság

– Mi a szövetkezetünkben hátrányos helyzetűeket – például tartós munkanélkülieket, alacsony iskolai végzettségűeket, gyermekét egyedül nevelő szülőt, vagyis a munkavállalásban korlátozott felnőtteket – foglalkoztatunk. Bár a kerámia ősi használati tárgy, mi ezeket egyrészt fiatalos, modernebb formában készítjük, másrészt a hagyományokat ápolva őrizzük a helyi sajátosságokat is. A tálakat díszítjük például hagyományos virágmintával, csipkemintával vagy a modernebb kort idéző játékos vonalmintával.

KM-MML


Nem tudtak kóstoltatni

– Budapestre azokat hívták meg, akik bejutottak a döntőbe. Ott még be kellett mutatkoznunk, a termékeinkből kiállítást kellett készítenünk. A vetélytársaink főleg élelmiszeripari termékekkel neveztek, kézműves termékekkel már csak mi voltunk a döntőben. Úgy éreztük, hogy hátrányos helyzetben vagyunk, hiszen míg a többiek a zsűritagokkal meg tudták kóstoltatni a termékeiket, mi azt nem tudtuk megtenni. Szerencsére a zsűri számos szempont alapján hozta meg a döntését. Nézték a termék minőségét, a szociális szövetkezet működését, az üzleti modellt, a társadalmi hatást, s ezek alapján végül nekünk ítélték a Hozzáadott Helyi Érték díjat – tette hozzá Kovács László.
hirdetés