Hajdú-Bihar

2013.04.24. 16:36

Tippek állásinterjúkhoz

A siker titka: felkészülten és ápoltan kell megjelenni egy állásinterjún.

A siker titka: felkészülten és ápoltan kell megjelenni egy állásinterjún.Az álláskeresés utolsó állomása az állásinterjú, azonban az igazi megpróbáltatások csak ekkor kezdődnek. Sok apró hiba miatt elbukhatunk, egy kis odafigyeléssel azonban előnyös oldalunkat mutathatjuk meg a döntéshozóknak. – Az első szabály, nem illik alkudozni az állásinterjú időpontjáról, főleg ha az ember munkanélküli. A cégvezetés ugyanis ezt rossz néven veheti.

Lehetőleg ne unott hangon egy „igen”-nel vegyék fel a telefont, hanem mondják ki a nevüket, illetve jelezzék, hogy örülnek a hívásnak és szívesen elmennek az interjúra. Még a beszélgetés előtt tájékozódjanak a cégről – mely az internet segítségével könnyedén megoldható –, hiszen munkakeresőként az esetek többségében több céghez is beadhatják a pályázatot, emiatt sokszor összemosódhat, éppen melyik vállalatról is van szó.

Gondolják át, miért szeretnének ott dolgozni, a toborzásban mit írtak, milyen emberre van szükségük, hiszen minden állásinterjún előjön a kérdés, hogy „Miért pályázta meg az állást?” Ebben érdemes kapcsolódási pontokat keresni személyes céljaik és a vállalat értékei között – tanácsolta az álláskeresőknek Varga Emese HR specialista.

Időben kell megérkezni

Elengedhetetlen, hogy az álláskeresők interjú előtt nézzék meg, pontosan hova is kell menni, s időben induljanak el. Amennyiben mégis dugóba keverednek, a telefonszám mindig legyen náluk, amin értesíteni tudják a cégvezetést a késésről – fogalmazott Varga Emese, hozzátéve: akkor is szóljanak, ha nem akarnak elmenni az állásinterjúra, (mert esetleg időközben munkát kapnak) hiszen azt senki sem szereti, ha ok nélkül várakozik. Ez a jövőbeni kimenetel szempontjából sem mindegy, hiszen sok olyan cég van, ahol az ilyen eseteket jegyzik, s ha esetleg a későbbiekben ismét az adott vállalatnál pályáznak meg egy állást, nem fogják őket behívni, mert megbízhatatlannak tartják majd.

Összeszedett mondatok

Az állásinterjún ne tő, hanem kerek, szépen összeszedett mondatokban beszéljenek a pályázók, főleg ha benne van az önéletrajzban, hogy jó kommunikációs készséggel rendelkeznek. Nem szabad vizsgaként tekinteni egy állásinterjúra, sokkal inkább egy beszélgetésre. Nem utolsó szempont a mosoly és az ápoltság sem. Állásinterjún az első benyomás mindig nagyon fontos, ezen belül az is, hogy hogyan nézünk ki. A hölgyek a pirosat kerüljék, hiszen elég hivalkodó szín, mely túlzott bizakodást sugározhat. Ne viseljenek kihívó felsőt, sem áttetsző blúzt!

A szoknya térd felettig érjen, s még nyáron is harisnyát és zárt körömcipőt vegyenek fel. Az erős sminket is kerüljék, illetve nagy táskák helyett inkább kis retikült vigyenek magukkal. A férfiak soha ne jelenjenek meg farmerben. Öltöny nadrágban és ingben jelenjenek meg, vezetői pozíció esetén pedig nyakkendőt is kössenek. Fontos emellett, hogy interjú előtt mindig borotválkozzanak meg.

– Nem szabad túl „fényezni” magát a pályázónak, mert a személyzeti szakemberek átlátnak ezen. Mindig az adott kérdésre válaszoljanak, még akkor is, ha otthon már eltervezték, hogy mit fognak mondani. A döntéshozók a legtöbbet mindig az előző munkahelyekről kérdeznek, mert abból derül ki, hogy mire számíthatnak, ha esetleg az adott álláskeresőt választják új munkatársnak. Sose szidjuk az előző munkáltatót, mert az is visszatetszést válthat ki. Ha az említett alapszabályokat betartják, nagyobb az esélye az állás elnyerésének – véli a HR-es.

HBN–TZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!