Disznóvágással űzték el a telet a nyírbátori nyugdíjas határőrök

A végére egybeverődtek az egyéni jelmezesek
A végére egybeverődtek az egyéni jelmezesek - © Fotó: Vincze István
Nyírbátor – Az évtizedes hagyomány folytatásaként ezúttal is disznóvágással egybekötött farsangi mulatság keretében űzték el a telet, a gonosz, ártó szellemeket és köszöntötték a megújulást, az új reményekkel kecsegtető kikeletet a Nyírbátori Határőr Igazgatóság Nyugdíjasai Egyesület tagjai.


Már pirkadattól mozgásban volt az egész társulat. A férfiak levágták, megperzselték és darabolták a három mázsás disznót, készítették a fűszeres nyírségi hurkát és kolbászt. Egy csapat a sátrat verte, egy másik a krumplit hámozta, a harmadik a kóstolókat porciózta. A csípős időben gyorsan fogyott a forró tea és a forralt bor.

Közben az asszonyok készítették reggelire az ínycsiklandozó hagymás vért, ebédre pedig a finom pörcöt. Takarították és farsangi díszbe öltöztették a termet, mosogattak, s kínálták a kávét és az ízletes süteményeket és pogácsákat.
Nem maradtak el a kölcsönös élcelődések, ugratások, frivol megjegyzések. Felidéztük a határőr múlt legemlékezetesebb és legszórakoztatóbb sztorijait.

A késő délutáni rövid pihenés után – fáradtságunkat félretéve – nekiveselkedtünk az esti vigasságnak. A farsangolási hagyományok kialakulásának rövid történeti áttekintését követően se szeri, se száma nem volt a tréfás jeleneteknek, riposztoknak, az ötletes maskaráknak és kreatív jelmezeknek, amelyek komoly próbatételnek vetették alá rekeszizmainkat.

A hurka-kolbász vacsora elfogyasztása, valamint a tombolasorsolás alatti viszonylagos megnyugvás után újra tetőfokára hágott a hangulat: felcsendültek a határőr nóták, és éjfélbe nyúlóan roptuk a táncot, állandó kitűnő zenészünk, Pásztor István közreműködésével.

– Vincze István –
hirdetés