Díszpolgári címet adnak Ligeti Györgynek szülővárosában

Bukarest – Post mortem díszpolgári címet adományoz a romániai Dicsőszentmárton (Tarnaveni) városa Ligeti György zeneszerzőnek, aki az erdélyi településen született 1923-ban.

Az önkormányzat döntését Sorin Meghesan, a város polgármestere jelentette be, akit kedden idézett az Agerpres román hírügynökség. A tervek szerint május végén lesz a díszpolgári cím átadása, az ünnepségen a kolozsvári filharmónia is közreműködik.

Az elöljáró reményét fejezte ki, hogy a zeneszerző özvegye részt tud venni az eseményen. Közölte, hogy ebből az alkalomból a helyi zsinagógán egy emléktáblát is felavatnak a zeneszerző emlékére, akinek szülőháza néhány méterre található a zsinagógától. Meghesen bejelentette, hogy ezentúl minden évben megemlékeznek Ligetiről és munkásságáról szülővárosában.

A Kossuth-díjas Ligeti György hat évet élt a Maros megyei Dicsőszentmártonban, tanulmányait a kolozsvári zenekonzervatóriumban, majd a budapesti Zeneakadémián végezte. Az 1956-os forradalom leverése után hagyta el Magyarországot, Németországban és Ausztriában is élt, 2006-ban hunyt el Bécsben.

– MTI –
hirdetés