Dixieland: három izgalmas este

Változatos program várható a ma kezdődő dixiland fesztivál mindhárom helyszínén.

Nem hiszem, hogy bárki is unatkozna, aki kilátogat a fesztivál valamelyik helyszínére – jegyezte meg Balla Miklós a Miskolci Dixieland Band vezetője, énekese, klarinétosa és nem csak azért, mert „hazabeszélt.” Nagyon változatos program várható a nemzetközi dixieland fesztiválon, ahol olyan nevek lépnek fel, mint például a Bolyki Brothers vagy a belgrádi Belgrade Dixieland Orchestra. A rendezvény csütörtökön kezdődik, három napon át három helyszínen tart, és jó tudni, 22. alkalommal szervezik meg a rendezők.

Sokszínű zene

– Már évek óta a dixieland fesztiválra igyekszünk elkészülni az új műsorunkkal. Az idén is így lesz, Duke Ellington számokat fogunk játszani. Nem annyira dixieland-zene ez, inkább XX. századi swingek hallhatók majd – mondta a házigazda zenekar vezetője. Akitől megkérdeztük, tudná-e cáfolni azok véleményét, akik úgy találják, a dixieland muzsika túlságosan egysíkú „minden zenekar ugyanazt játssza.” Balla Miklós úgy látja, ők maguk (is) a jó példa. Nem a hagyományos new orleans-i stílust játsszák, hanem igyekeznek sokszínűek lenni és ugyanez jellemző a fesztivál minden fellépőjére. Az idén is itt lesz a Molnár Dixieland Band és az idén is lesz – a közönség egyik kedvenc produkciója – az All Stars Band, amely zenekart a műfaj krémjéből válogatja össze egyetlen fellépésre Benkó Sándor.

Vacsora a zenészekkel

– Egy délutánt gyakorol rá az alkalmi zenekar – árulta el Balla Miklós. – Nagy megtiszteltetés, hogy az idén én lehetek ebben a formációban a klarinétos.

Tavaly volt az első év, amikor három naposra szervezték a fesztivált, tudtuk meg Makár Richardtól, a rendezvény szervezőjétől. (A fesztivált az Ifjúsági ház szervezi.) Az idén is kocsma-jellegű lesz az első nap Miskolctapolcán. A koncert ingyenes, egy miskolci zenekar, a Tip Top nevű lép fel a Garas-sétányon. Péntek este a Miskolci Vigadóban a közönség együtt vacsorázhat a Miskolci Dixieland Banddel, s persze meg is hallgathatja őket.

A menü stílusosan new orleans-i étkekből áll, hiszen a dixieland zene őshazája ez az amerikai város. A szombati diósgyőri vári főprogramra a műfaj legismertebb hazai képviselői kaptak meghívást. A fő attrakció, mint minden évben a fesztivál alapítója a Benkó Dixieland Band lesz.

A fesztivál programjából

Június 29. (csütörtök) 19.00 Dixie kocsma – Miskolctapolca – Garas sétány

TIP-TOP Dixieland Band

Június 30. (péntek) 20.00 Népkerti Vigadó, A Dixie muzsika éjszakája a Miskolc Dixieland band-el (vacsora a zenekarral)

Július 1. (szombat) 17.00 Fesztiválgála a Diósgyőri várban

Fellépnek:

-Molnár Dixieland Band

-Bolyki Brother’s

-Belgrade Dixieland Orchestra – Szerbia

-All Stars Band,

-Miskolc Dixieland Band

-Benkó Dixieland Band és vendégei
hirdetés