Díjazott debreceni doktor

A serdülőkori magas vérnyomás kutatásáért kapott rangos díjat a klinikai orvos.

Nem volt összehasonlítási alapunk, emiatt 2000-ben 26 középiskola 10359 diákjának mértük meg a vérnyomását – magyarázta Páll Dénes, a Debreceni I. sz. Beldebreceni klinika adjunktusa. A serdülőkori magasvérnyomás-betegségről szeretett volna többet tudni ugyanis, de csak évtizedes amerikai eredmények álltak rendelkezésére. – Miért épp serdülő? – kérdezte a Napló. – Mert már nem gyerek, de még nem felnőtt. A fiatalok elkallódhatnak a gyermekorvos és a felnőtt szakrendelés között. Ugyanakkor tény, hogy hipertónia fennállhat serdülőknél is. Közép-Európában nem létezett ezzel kapcsolatos tanulmány – indokolta Páll Dénes.

Beszélgetésünk apropóját az adta, hogy a debreceni orvos-tudós nemzetközi elismerést kapott a Hipertónia Világkongresszuson, amelyet az idén Japánban rendeztek meg. Magyarországon ilyen díjat még senki nem kapott. Páll Dénes maga is jelentős elismerésnek tartja a Widimski díjat, mellyel évente három, negyven év alatti kutatót ismernek el. Térjünk vissza a kutatásra, amelyet itt Debrecenben végeztek, s amelynek az eredményét másutt is használják.

Népbetegség

Nem csak egyszer mértek, hanem többször is. A kutatásban résztvevőkkel adatlapot is kitöltettek. Mint a sokszori ellenőrzés után végül kiderítették, a magasvérnyomás-betegség gyakorisága a serdülő korosztályban két-két és fél százalék. – Szinte minden középiskolás osztályban ül egy hipertóniás fiatal – szemléltette az orvos az arányokat. Ezzel azonban nem fejezték be a munkát. Tovább vizsgálták a hipertóniás serdülőkethypertóniás gyerekeket, arra kíváncsian, hogy csak a magas vérnyomásban van különbség, avagy más eredményekben is, illetve: a károsodások ugyanúgy kimutathatóak-e, mint a felnőtt betegek esetében? Eredményeik alapján a magas-vérnyomásos fiataloknál számos egyéb eltérés is észlelhető a normális vérnyomásúakhoz képest. Páll Dénes azt mondta, hogy a hipertónia népbetegségnek számít, így a nagyszámú beteg miatt a családorvosoknál és a szakrendeléseken is hosszú a várakozási idő. Elképzelhető, hogy a hosszas várakozás tovább emeli a vérnyomást…
hirdetés