Ingyenwifinek híg a leve?

Akt.:
A főtéren még jól használható a ingyenes wifi, a város más pontjain már kevésbé
A főtéren még jól használható a ingyenes wifi, a város más pontjain már kevésbé - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Noha azt gondolnánk, az okostelefonok robbanásszerű elterjedésével gombamód szaporodnak az ingyenes mobilinternetezésre lehetőséget adó szabad hálózatok, Debrecenben még nem jött el a Kánaán – derült ki a cívisvárosi wifivadászatunk alkalmával. Szétnéztünk a vasút- és buszállomáson, a város nagy hivatalaiban, illetve a helyi közlekedési eszközöket is leteszteltük – a mérleg bizony felemás. Tapasztalataink szerint ugyanis a Kossuth téren és bő hónapja a DKV hat járatán lehet szörfölni, de Debrecen közterei, közintézményei már nem kényeztetik el a várakozókat, az információkra, csevegésre vagy éppen szórakozásra vágyókat. Ezzel együtt is sokan vannak, elsősorban fiatalok, akik hozzánk hasonlóan keresik a csatlakozási lehetőséget.

Mára a mindennapok részévé vált az internet és a mobiltelefon, melyeket a legkisebbektől a szépkorú­akig mindenki használ. A lehetőséget a mobilszolgáltatók is felismerték, így napjainkban már teljesen megszokott, hogy a világhálóhoz nemcsak számítógépen tudunk hozzáférni. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a cívisvárosban – nem számítva a vendéglátóhelyek esetleges szolgáltatásait – milyen lehetőségek akadnak mobilinternet-előfizetés hiányában szétnézni a világhálón.

Csak mint a mesében

Túránkat a Nagyállomáson kezdtük. Azt akartuk kideríteni, hogy a Debrecenbe vasúton érkező juthat-e online információhoz a peronra lépve. Tapasztalatunk szerint a szolgáltatás leginkább úgy működött, mint a mesében: hol volt, hol nem volt… Legalábbis a hároméves, középkategóriás készülékünk így érzékelte a wifit.

Kedvünket nem szegve öles léptekkel hagyjuk el az állomást, mire a listában feltűnt a DKV_Free_WIFI! Hurrá, meg vagyunk mentve… azaz voltunk, mert mire csatlakoznánk, eltűnt a hálózat. Az egyszeri turista értetlenkedés közben talán csak rázná a fejét, de mi tudjuk a megfejtést: abban a pillanatban hagyta el az 503-as pályaszámú villamos a Nagyállomást. A közlekedési vállalat ugyanis tesztjelleggel négy villamoson, valamint két trolibuszon díjmentesen mobilnetet biztosít.

Villamosra föl!

A következő tujára pattantunk fel, hogy a belvárosban próbáljunk szerencsét. E járaton viszont már hiába kerestük a wifit. Második állomásunk a megyei kormányhivatal Piac utcai épülete, feltételezvén, az ügyes-bajos dolgai elrendezésére akár órákat is várakozók számára biztosítják a szörfölés lehetőségét. Ám bármennyire is keressük, jelszó nélküli mobilnetre nem bukkanunk, hasonlóan a régi és az új városházához – ezek ilyen szempontból még nem européer helyek.

Nem is maradtunk sokáig, pláne, miután ismét felugrik a DKV kódolatlan nete, így az okmányiroda előtti villamosmegállóba siettünk. A kapcsolat sebességére nincs panaszunk, a felhasználói feltételek elfogadása után gyorsan nyílnak kedvenc oldalaink. Mivel a wifi a járművön kívül is fogható pár méter sugarú körben, ha valaki elég botor vagy bátor, a villamossal párhuzamosan haladva vígan szörfözhet a világhálón. Természetesen ezt egyáltalán nem ajánljuk, mert rendkívül balesetveszélyes!

A város szívében

A villamoson tett kör után a Kossuth téren, a Nagytemplomnál próbálkoztunk. Tekintetünk hamar megakad a DebrecenFree feliraton. Egyik oldalt követi a másik, minden príma. Felfigyelünk rá, hogy körülöttünk hozzánk hasonlóan több átszellemült fiatal mered a telefonjára, kíváncsiak vagyunk, élnek-e a költségmentes mobilnet lehetőségével.

w2

Fotó: Molnár Péter

Rita a népszerű pokémonokra vadászna, ha hagynánk. – Főleg a mobilnetet használom, mert Debrecen utcáin nem nagyon van wifi, és a mobilnet kevésbé akad. Egy alapvető mobilinternet- csomagot jó ötletnek tarta­nék. Aki pedig extra gyors netre vagy nagy sávszélességre vágyik, fizessen érte – mondja. Horváth Marcell mindig igénybe veszi a wifiszolgáltatásokat, mert nem engedhet meg magának anyagilag egy komoly mobil-előfizetést.

– Természetesen tisztában vagyok a hálózati kapcsolódás veszélyeivel, éppen ezért semmiféle számomra fontos vagy kényes dokumentumot, képet nem tárolok a telefonomon, leginkább csak csetelésre, szórakozásra és informálódásra használom.

Csak a sétálóutcán

A Kossuth téren persze arra is kíváncsiak vagyunk, meddig ér a Kánaán. Nos, nem kellett lejárni a lábunkat: a templomkerttől egészen a Kistemplomig terjedő szakaszon működik, de azt elhagyva esélyünk sincs felkapcsolódni. A szomszédos közökben még érzékeli a hálózatot, de két kávét is megihattunk volna a kollégámmal, mire behozott egy oldalt a telefon. Hírek szólnak arról, hogy a Csapó utca sétálórészén is elérhető a DebrecenFree, de hamar kiderült, ez csak városi legenda. A főleg hétvégéken és nyaranta népszerű Hal közben viszont nem volt panaszunk a szolgáltatásra.

Sokkal rosszabb a helyzet a helyközi autóbusz-állomáson. Hasonlóan a hivatalokhoz, a várakozók itt sincsenek elkényeztetve. Mobilinternet-előfizetés hiányában csevegni legfeljebb valamelyik sorstárssal, információhoz jutni pedig legfeljebb az újságosnál vett lapból lehet.

– Molnár Szilárd –


Járművek wifivel

Az alábbi DKV-járműveken van internet:

  • Trolibusz: 376, 385
  • KCSV (kék) villamos: 503, 508
  • CAF (új) villamos: 520, 528


Címkék: , , ,hirdetés