Dnyeszter-melléki oroszok gyújtották fel a KMKSZ székházát

Dnyeszter-melléki oroszok gyújtották fel a KMKSZ székházát
Ukrajna – A nyomozás jelen állása szerint orosz megrendelésre a Dnyeszter-melléki Köztársaság biztonsági szolgálatánál dolgozó személy helyezte el a pokolgépet a KMKSZ ungvári székházának ablakán.

Az ukrán elnök Kárpátalja megyei megbízottja a rendőrségi adatokra hivatkozva azt állítja, hogy ezúttal bukovinai, illetve Dnyeszter-melléki elkövetők állnak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség székháza ellen elkövetett terrorcselekmény mögött. Gennagyij Moszkal úgy tudja, hogy a merénylők oroszországi megbízásra, pénzért helyeztek el gyújtótöltettel ellátott pokolgépet a KMKSZ ungvári központjának ablakára.

Az ukrán rendőrség három férfit tartóztatott le a gyújtogatás gyanújával, akik közül ketten a Moldova határán fekvő orosz bábállamból, az úgynevezett Dnyeszter-melléki Köztársaságból érkeztek Kárpátaljára. A gyanúsítottak állítólag beismerték, hogy oroszországi megbízásra, pénzért követték el a merényletet. Egyikük ráadásul a KGB helyi jogutódjának aktív munkatársa.

A február 27-ére virradó éjjel elkövetett támadás következtében csaknem teljesen kiégett az ukrajnai magyar érdekvédelmi szervezet székházának földszintje. Ezt megelőzően ismeretlenek február 4-re virradó hajnalban dobtak gyúlékony folyadékot tartalmazó palackot a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodájának épületére Ungvár belvárosában. Ennek kapcsán két lengyel állampolgárt tartóztattak le, akik egy szélsőséges újnáci szervezet tagjai, amelyet Varsó szerint szintén a Kreml pénzel – írja a Zakarpattya.net.

– Palkó István –


A magyar kormány és több más politikai szereplő is elítélte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári központi irodája elleni, kedd hajnalban végrehajtott támadást. A Külgazdasági és Külügyminisztérium bekéreti Ukrajna budapesti nagykövetét a gyújtogatás miatt. Szijjártó Péter külüg...
hirdetés