Dobogóközelbe kerültek az abaújiak

Egy encsi csapat is részt vett a Csehországban rendezett II. Iskolai Sakk Csapat Világbajnokságon.

Encs – Az idén az a megtiszteltetés érte az encsieket, hogy a Kazinczy Ferenc Általános Iskola sakkcsapata képviselhette Magyarországot a korosztályos iskolai sakkcsapat világbajnokságon.
A verseny a Csehországbeli Pardubice jégkorongcsarnokában rendezték a Sakk Világszövetség, a FIDE támogatásával egy nagy rendezvény, a Cseh Open keretében zajlott. A jégkorongcsarnok egyúttal sok más érdekes verseny helyszíne is volt, mint például a bridzs, a póker, a go és tucatnyi egyéni sakkverseny.

Húsz csapat

A versenyre 20 csapat nevezett be, de csak 18 csapat játszott, mert két türkmén csapat végül nem érkezett meg. Három korcsoportban versenyeztek a tanulók. Az encsiek a 14 éven aluli korcsoportban indultak.
A verseny 7 fordulós svájci rendszerben zajlott. Az előző forduló játszmáit nyomtatott formában minden csapat még a forduló előtt megkapta. Minden csapat egy csoportban játszott, így jöhetett létre az a helyzet, hogy az abaúji csapat csak egyszer játszott U14-es gárdával. Azt a fordulót sikerült megnyerniük, 3-1 arányban legyőzték Prága csapatát. A korosztályban a dobogóra mindvégig esélyesek voltak az encsi sakkozók, de végül csak az 5. helyet sikerült elérni. A 4. helyhez fél-, a 3.-hoz egy és fél pontra lett volna szükség. Az encsiek kategóriájában egy orosz csapat, az U12-ben a mongol csapat lett a bajnok. Az U16-ban az összetettet is megnyerő román csapat győzött.

A magyar csapat legjobb pontszerzője Hatala Csaba volt, aki hétből 6 pontot
gyűjtött és ezzel az egész világbajnoki mezőny legeredményesebb játékosa lett. Hatala Imre 3 pontot, Bodolai Dóra 2 és fél pontot, Hatala Gergely 2 pontot szerzett. Így tehát 28-ból 13 és fél pontot szereztek, ami majdnem 50 százalékos teljesítmény.

Az encsi csapat:
Hatala Csaba, Hatala Imre, Hatala Gergely, Bodolai Zsolt, Bodolai Dóra
Kísérő tanár: Hatala József
hirdetés