Dobozba zárt szellem

Úgy tűnik, a Molnár Lajos miniszter nevével fémjelzett időszakban sikerült rendesen felkavarni az egészségügy amúgy is iszapos vizét. Folyamatosan adagolva, újabb és újabb megszorításokkal riogatják az embereket. Alig van, aki érti, mi is történik tulajdonképpen.
Dankó Mihály jegyzete.

Mert mást mond a kormány, az ellenzék, az orvosok, a patikusok. Valószínűleg mindenkinek igaza van a maga szemszögéből. Csakhogy a lényeges oldalt, a betegeket, senki sem kérdezte meg! Nekik vajon mi lenne jobb? Hol van már az ingyenes egészségügy? Bár mindenki tudta, hogy eddig sem volt az annyira ingyenes. Csak hát az „ellenőrizetlenség” pazarláshoz vezetett! – legalább is ezt állítja a szakemberek egy része.

Azt mindenki látta, hogy változtatni kell. Aztán minden döntést hatalmas ellenállás kísér. Talán éppen azért, mert sokszor eltér az elv a gyakorlattól, a cél az eszköztől. S nem győzöm hangsúlyozni, mindebből a beteg húzza a rövidebbet. Szerintem sokkal jobb lenne tiszta helyzetet teremteni, s végre ebben is utolérnénk az áhított nyugatot vagy Amerikát. Lenne például olyan biztosítási rendszer, mely kigolyózná a hálapénzt, mert az is biztos, hogy a vizitdíj nem fogja ezt megtenni. A kórházak működjenek úgy, ahogy kell, ne legyen arra példa, hogy beteg vigye be a gyógyszert, vagy az ennivalót, ha színvonalas ellátást akar.

Nem tagadható, volt némi igaza a gyógyszerpazarlásról regélőknek, csakhogy, a súlyos beteg – akinek minden fillér számít – ingyenes gyógyszer dobozáért kifizetett 300 forintja nem fogja kihúzni a nehéz helyzetben lévő egészségügyet. Jó lenne végre az ilyen szellemet visszaküldeni a dobozba!
hirdetés