Dobozdíj a hónap közepétől lesz

Budapest, Debrecen – Minden más hírteszteléssel ellentétben szögezzük le: az úgynevezett dobozdíj január 1-jétől nincs érvényben, várhatóan a hónap közepétől vezetik be.

Ám rögtön hangsúlyoznunk kell: ezt a díjat csupán az ingyenes gyógyszerekhez számolják majd fel. Aki tehát belép a patikába egy doboz fejfájáscsillapítóért, annak változatlanul csak a gyógyszer árát kell kifizetnie – dobozdíj nélkül. Igyenes, pontosabban az egészségbiztosító által 100 százalékban támogatott gyógyszerek például az inzulinok, ami nélkül a cukorbetegek nem élhetnek. Nos nekik (és mindenki másnak, aki ingyenes gyógyszerre szorul) ezekért a készítményekért január 15-től dobozonként 300 forintot ütnek a pénztárgépbe.

Egyetlen csoport marad mindössze, mégpedig a közgyógyellátottaké, akiknek nem számolnak fel dobozdíjat. Ők az úgynevezett elektronikus pénztárca útján havi 6 ezer forintig térítésmentesen jutnak az orvossághoz. Ennél magasabb szükséglet esetén a megyei egészségbiztosítási pénztárak ellenőrző főorvosa egyedileg engedélyezheti a 6 ezres keret túllépését.

A patikákban a dobozdíj alkalmazásának kérdése ma fel sem vetődött – tudtuk meg Tóth Attilától, a gyógyszerészkamara megyei elnökétől. A változást ugyanis a gyógyszerészek praktikusan akkor érzékelik, amikor a számítógépes rendszerükben az megjelenik. Ennek pedig a következő a rendje: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a változások tényét elektronikus úton átadja a gyógyszertárak informatikai hálózatát üzemeltető rendszergazdáknak, akik azt feltöltik a hálózatba. Ennek megtörténte után a patikákban a változás megjelenik a számítógépen. Ekkor mondhatjuk azt, hgoy a változás életbe lépett.

Más kérdés, hogy a dolgozók minél korábban szeretnének értesülni a módosulásokról, egyebek mellett azért, hogy tájékoztatást nyújthassanak ügyfeleiknek, a vásárlóknak. Manapság azonban ezt a felkészülést nélkülözniük kell. Előbb olvasnak ugyanis a szakmájukba tartozó híreket az újságokban, vagy hallanak a rádióban, televízióban, mint a számukra hivatalos forrásokból. Rossz néven veszik.

Az ugyancsak a hónap közepétől érvénybe lépő árváltozásokról például (amelyeket a támogatások mértékének csökkentése okoz) ma azt a hírt kapta az országos gyógyszerészkamara az OEP-től, hogy leghamarabb péntektől válhatnak elérhetővé a változásokat is tartalmazó gyógyszertörzsek, azaz a készítmények listáját tartalmazó adatok.
hirdetés