Döge első Díszpolgára

A nagykövet, az ősi egykori hajlékát ma tulajdonló Ölbey család egyik sarjával, Attilával beszélget
A nagykövet, az ősi egykori hajlékát ma tulajdonló Ölbey család egyik sarjával, Attilával beszélget - © Fotó: Vincze Péter
Döge – Életének 87. évében pénteken, október 27-én elhunyt O’sváth György közgazdász, jogász, egykori miniszterelnöki főtanácsadó, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének korábbi elnöke–tudatta a család az MTI–vel.

O’sváth György Budapesten született 1931–ben. Iskoláit is itt végezte, míg 1949–ben Mindszenthy József hercegprímás melletti kiállása miatt az ország összes államosított iskolájából kizárták. Ennek ellenére 1950–ben leérettségizett a Budapesti Református Gimnáziumban. Mint politikai elítélt 1951–1954 között, mint vizsgázott vájár dolgozott az oroszlányi szénbányában.

Politikai elítélt volt – Döge Község Díszpolgára 2004–ben

A következő két évben vendéghallgató a Katolikus Hittudományi főiskolán. Aktív résztvevője, a „Budapesti Forradalmi Tanács” tagjaként a forradalomnak 1956–ban. November 14–én elhagyja az országot. Több fontos megbízatást teljesít az emigrációban. Egyetemi tanulmányait 1957 és 1962 között a bonni, kölni, párizsi, londoni egyetemeken végezte jogi és közgazdasági karon. 1968–tól a Szuverén Máltai Lovagrend engedelmességi lovagja. A Magyar Máltai Lovagok Szövetsége elnöke, a Szuverén Máltai Lovagrend tartomány–nagyja 1995–től.1988–tól jelenleg is az Európai Kutató és Dokumentációs központ munkatársa. Több fontos hazai és külföldi megbízatást teljesít napjainkban is. Az Európai Bizottság –Iparügyi S LIM– Bizottság elnöke Brüsszelben. Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet 1999–től. Számos közigazgatási európai– jogi és társadalmi tanulmány szerzője. Számos hazai szervezetben tölt be bizottsági, tanácsadói tisztséget. A Nagykövet úr Európa valamennyi országában s azok városiban otthon van. Otthona most újabb településsel, Dögével szaporodott.

Emlékek Dögéből, O’sváth György kedves képe, amelyiken egy fateknőben ücsörög

– A legelső rólam készült fotót, életem egyik legjobb fényképének tartom. Ugyanis ezen a képen egy fateknőben ülök, úgy tízhónapos koromban a kúria előtt, amely még ma is meg van s Ölbey család tulajdona. Ezen a képen Nagyanyám (Hegymegi Kis Áron püspök leánya) fürdet éppen.
Ez a felvétel végig kíséri az életemet. Nagyanyám innen járt fel Pestre, ahol szüleimmel és testvéreimmel éltünk. Ő hozta Dögéből nekünk az oly kedves étkeket, gyümölcsöket. Mint ahogyan most én hoztam el az Ölbey házból a kedves s az általam nagyon tisztelt Ölbey Árpádnétól, Eleonórától, az almát, a szőlőt, a szilvát és sok más finomságot.

dscf0007

Mély emberi kapcsolatok

–Mi gyerekként évente legalább kétszer voltunk itt nyaralni, s gyermekfejjel nagyon sokat játszottunk e falak tövében, az udvaron és környéken. Otthon érzem magam itt is, rendre s megelevenedik emlékezetemben a régmúlt.
A mi családunk számon tartja múltját s remélem, hogy gyermekeim s az ő gyermekei megismerik Dögét, az itt élő embereket s őket is megérinti az a szeretett mely meghatott engem is, hogy mennyire magukénak éreznek engem, s mennyire otthont biztosítanak részemre s családom részére. Az elkészült szobor még emberibbé tette ezt a kapcsolatot s azzal, hogy a település első, az okiratok szerint is, „Döge Község Díszpolgára” lettem, még szorosabbá tette a meglévő mély emberi kapcsolatokat – mondta magáról a Nagykövet.
/Az írás 2005 márciusában jelent meg a Szabolcs–Szatmár–Bereg Magazin, a Kelet–Magyarország Kisvárdai Tavasz mellékletében./

dscf0009

O’sváth György nagyapjának a csengerújfalusi O’sváth Pál–nak, az iskola alapítónak, a templomépítőnek, akinek nagy szerepe volt a településen a kultúra alapjainak lerakásában. 2004. október 16–án a református templommal szemközti téren /azóta O’sváth–tér/ leleplezték a templomépítő O’sváth Pál lelkész bronz szobrát, melyet Marton László /1925–2008/ Munkácsy Mihály–díjas, érdemes és kiváló művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével kitüntetett, Kossuth–díjas szobrászművész készített. Másfél száz köztéri alkotása található országszerte, egyedül Budapesten is negyvennél több.

– Vincze Péter –
hirdetés