Dohány: miért késik a támogatás?

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: KM
Szabolcsbáka – Portálunkat egy szabolcsbákai gazdálkodó kereste meg. Ladnyik Gyöngyike szerint hetek óta késik a hatóság bizonyos agrártámogatások kiutalásával.

Közel tíz évig termesztett dohányt a szabolcsbákai Ladnyik Gyöngyike, majd két éve családi okok miatt váltott, azóta hagymával, káposztával és sárgarépával foglalkozik. A napokban azért kereste fel szerkesztőségünket, mert a határidőig nem kapta még kézhez a szerkezetátalakítási támogatást és a történelmibázis-jogosultság után járó pénzeket, melyekre a jogosultságát még a dohányról „vitte át”.

Folyamatban a feldolgozás

– Az elmúlt tíz évben mindig megjött június 30-áig a tá­mogatás, az idén ez nincs így. Többször kerestem már a Mezőgazdasági és Vidékfej­lesztési Hivatalt, ám ott semmi kézzelfogható magyará­zatot nem kaptam. Elmondták, hogy a papírok feldolgozása folyamatban van, és hogy a minisztérium sem hagyta még jóvá az utalásokat – panaszolta lapunknak a szabolcsbákai asszony, aki azt is elárulta, hogy tavaly közel 3,5 millió forintot kapott kézhez a fent említett jogcímeken.
– Még azt sem tudták megmondani, hogy mennyi pénz jár nekem az idén – zárta a beszélgetést Ladnyik Gyöngyike. Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke lapunk megkeresésére elmondta: tud a problémáról, több lépést is tett annak orvoslásáért.

Átmeneti nemzeti támogatás

– Beszéltem a Földművelésügyi Minisztérium illetékesével, valóban csúszik a dohánytámogatás kifizetése, ami az uniós támogatás megszűnése óta az átmeneti nemzeti támogatás keretéből történik. Ezt kimondottan az uniós forráselapadás miatt hozta létre az agrártárca – fogalmazott lapunknak Rácz Imre, aki azt a tájékoztatást kapta a fővárosból, hogy a csúszásban lévő pénzeket ezen a héten pénteken kezdik el kiutalni.

Válasz még nem jött

Lapunk megkereste a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megyei kirendeltségét. Megkérdeztük tőlük, tudják-e, hogy mi az oka a kifizetések csúszásának, és hogy mikor kezdődhet el a kiutalás. Kérdéseinkre eddig nem kaptunk választ.

KM-TG
hirdetés