Dolgozzon, aki segélyt szeretne!

Nyisztor Ferenc
Nyisztor Ferenc

Nyíregyháza – A Heves megyei Ivádon hétfőn megszavazták a képviselők azt a helyi rendelet-tervezetet, melynek értelmében a rendszeres szociális segély kifizetését közérdekű munkavégzéshez kötik. Olvasóink véleménye 

13:40: A segély leszoktat a munkavégzésről

Egyre több polgármester van azon az állásponton, hogy a jelenlegi segélyezési rendszeren változtatni kell, hiszen a kifizetések nem ösztönöznek munkavégzésre.

Hajdú megyei polgármesterek kezdeményezésére levelet írtunk a miniszterelnöknek, amelyben kifejtettük a jelenlegi segélyezési rendszer visszásságait – mondta el érdeklődésünkre Magyar László, Nyírtelek polgármestere. – A rendszeresen fizetett segélyekkel az a probléma, hogy a segélyezetteket nem ösztönzi munkára. Sajnos, vannak olyan esetek, hogy a segélyezett jobban jár, ha nem dolgozik. Ez nincs rendben így, hiszen nemzedékek nőnek fel olyan példékat látva, hogy a szüleik nem dolgoznak. Egyre jobban kialakul bennük az a szemlélet, hogy munka nélkül is meg lehet élni. Ezen mindenképpen változtatni kell. Ezért javaslatként felvetettük, hogy a segélyek kifizetése munkához kötődjön. Természetesen ez azokra a segélyezettekre vonatkozna, akik nem idősek, nem rokkantak, hanem munkaképesek. Gyurcsány Ferenc gyorsan reagált, személyes meghallgatásra hívott bennünket, ahol szintén elmondhattuk aggályainkat. A miniszterelnök fogékony volt, mint mondta, ő támogatna egy törvénymódosítást, azonban a szakmai stábjának tagjai egy-két kérdést másképp láttak.

– Mindenképpen szükséges lenne a törvényt módosítani, mert csak így érhetünk el szemléletváltozást. Nyírteleken évente 60-70 millió forintot fizetünk ki csak a rendszeres segélyekre, a többi, például az átmeneti segély, a lakásfenntartási segély újabb súlyos milliók kiadását jelenti a költségvetésnek. A rendszeres segélyt 217 főnek fizetjük most, közülük 167 személy munkaképes. A munkaképes személyeknek a 80 százaléka 50 év alatti. Adataink szerint a segélyezettek 80 százaléka 8 általános iskolai végzettséggel rendelkezik, illetve sokan nem fejezték be az alapfokú iskolát. Egy-két felsőfokú végzettségű személy is van közöttük. Mint szinte minden településen, mi is tudjuk őket foglalkoztani közcélú és közhasznú munka keretében szemétgyűjtésre, parlagfűirtásra, intézmények környékének rendben tartására.

13:05: – Nehéz és emberileg is megalázó hónapról hónapra segélyből élni, ha munkalehetőséghez jutnának a településen élő állástalanok, bizonyára élnének vele – vallja Nagy József. – Év elején többen is részt vettek a közterületek és erdők rendbetételére meghirdetett közmunka programban. Nem titok: a roma lakosság körében nagy a munkanélküliek száma, sokan alkalmi és idénymunkákból, valamint a régi hagyományokat felelevenítő kosárfonásból, vesszőseprű-készítésből próbálnak megélni a településen – tette hozzá a nyírmihálydiAmáre Sáve együttes programszervezője.

12:50: Nem dolgozunk, de jól élünk?

Teljes mértékben egyetértek az ország több pontján indult kezdeményezéssel, miszerint közmunka végzéséhez kellene kötni a rendszeres szociális segély kifizetését. Az alig több mint kétezer lakosú Nyírmihálydiban 7 százalékos a hivatalos munkanélküliségi mutató, az úgynevezett „bújtatott munkanélküliség” jelensége miatt valójában ennek a kétszerese.

Jómagam évek óta lobbizom a szociális juttatások ilyetén újraszabályozása mellett, tavaly ősszel maga Bajnai Gordon ígért jelentős változtatásokat e területen. Évente 52 millió forintot fizetünk ki különböző segélyezési formákra az önkormányzati és az állami büdzséből, ami nem kevés pénz.

Sokaknak nem fűlik a foguk a munkához, jól megélnek a rendszeres szociális segélyből, családi pótlékból, rokkantsági nyugdíjból. Mintegy hetvenen kapnak a munkanélküli segély lejárta után ún. álláskeresési támogatást, ennek mértéke olykor megközelíti a dolgos munkával megkeresett minimálbér összegét! – mondta el Nyisztor Ferenc polgármester.

10:50: Nemrégiben szerkesztőségünk vendége volt Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter, aki egy hozzá érkezett, a szociális juttatások rendszerét firtató kérdésre így válaszolt: Ma már egyértelmű, hogy segélyeket és közpénzből nyújtott támogatásokat nem csak arra való tekintettel kell nyújtani, hogy valaki az élethelyzete (például munkanélküliség, sok gyerek) miatt ezt igényli, hanem a lehetőségeihez képest ebben a helyzetben is teljesíteni kell társadalmi elvárásokat.

Az a szándékom, hogy a jövőben a szociális támogatásokat két részre osszuk. Az egyik része egy alkotmányos jog, az úgynevezett létezéshez való jog érvényesülését szolgálná, ez egy garantált, de a mainál kisebb összeg volna, az e fölötti részt pedig feltételekhez kötnénk. Az úgynevezett jövedelmet pótló támogatások, például szociális segély esetében, munkavégzéshez, a családtámogatások esetében pedig a gyermek nevelésének a minőségéhez (iskolába járás, egészségügyi ellátás, étkeztetés, a tanulás otthoni segítése, stb) lenne kötve.

10:30: A rendelet része, hogy a gyerekek után járó szociális ellátásokat akkor kaphatják meg a jogosultak, ha az iskolaköteles korú gyermekeiket iskolába járatják. A Borsod megyei Monok után ez a második település, ahol hasonló tartalmú rendeletet fogadtak el. Monokon a jövőben nem kaphat gyermekvédelmi támogatást az a szülő, akinek a gyereke az iskola felszólítása ellenére sem látogatja az oktatási intézményt.

Arról is döntöttek, hogy csak azok az aktív korú, egészségi állapotuk miatt nem munkaképtelen munkanélküliek kaphatnak rendszeres szociális segélyt, akik annak ellenértékét közhasznú munkában az önkormányzatnál ledolgozzák. Az MTI információi szerint Sárospatakon május 30-án foglalkoznak ezzel a kérdéssel, s Sátoraljaújhelyen, bár tárgyalták ezt a témát, döntés még nem született.

Annak járunk utána, mekkora teher az önkormányzatokon a szociális juttatás, s megkérdezzük a segélyből élőket is: szerintük jó ötlet-e a segélyek munkához kötése.  

Kapcsolódó cikkek:

 • Monoki segély: csak munkáért
  Precedens értékű határozatot fogadott el a monoki képviselőtestület. Feltételekhez kötik a szociális segélyek folyósítását. 
 • Munkateszt lesz a segély feltétele
  A kormány azt tervezi, hogy csökkenjen azoknak a száma, akik életkoruk alapján még dolgozhatnának, mégis inaktívak.
 • Ombudsmani vizsgálat a nyírmihálydi-ügyben
  Vizsgálatot indított a kisebbségi ombudsman, hogy a nyírmihálydi önkormányzat valóban visszatartja-e a segélyek folyósítását azok számára, aki semmilyen WC-vel sem rendelkeznek.
 • Támogatást osztanak Nyírmihálydiban
  “A rendőri jelenlét igenis indokolt, hiszen engem és családomat is többször érte fenyegetés az elmúlt időszakban” – nyilatkozta Nyisztor Ferenc Nyírmihálydiban 2007 őszén.

– Száraz Ancsa, Palicz István, M. Magyar László -
hirdetés