Dombormű őrzi Tarpán Esze Tamás emlékét

Akt.:
A XVII. Kuruc Nap képei
A XVII. Kuruc Nap képei - © Fotó: Vincze Péter
Tarpa – A XVII. Kuruc napot rendezték meg május 26–án, szombaton, Tarpán. Az egész napos ünnepség, a korabeli ruhákba öltözött lakosok, a lovasok és szekerek felvonulásával vette kezdetét. Az ünnepi eseményen részt vettek a kisvárdai Kuruc Hagyományőrzők is, színesítve az ünnepi eseményt.

A felvonulók II. Rákóczi Ferenc szobrához vonultak, ahol megkoszorúzták a vezérlő fejedelem szobrát. Az emlékkertben megrendezett ünnepi eseményen Szécsi Szabolcs polgármester köszöntötte a megjelenteket az ünnepi esemény résztvevőket. Dr. Tilki Attila a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a II. Rákóczi Ferenc emlékparkban résztvevőket, majd leleplezték, megyénk szülöttének Bíró Lajosnak –aki már harminc éve Mátészalkán él és alkot feleségével– történelmi dombormű alkotását. Az alkotás, melyen ez olvasható „A sókereskedő Esze Tamás az elkobzott értékei miatt, 1702–ben elégtételt vesz az elszenvedett sérelmeiért. Majd ő lesz a kuruc felkelés vezéralakja.”

Ez alkalommal adták át az Esze Tamás Emlékplakettet, Dancs Józsefnének, Manyika tanító–néninek több évtizedes pedagógusi, tanítói munkássága elismeréseként. Az ünnepi eseményrésztvevői ezt követően Esze Tamás szobrához vonultak egy méltó főhajtásra, ahol felidézték Esze Tamás kiáltványát a népeshez, s kuruc vezérré válását. A megemlékezésen tárogatón közreműködött Veress Zoltán.

A felvonulás érdekes színfoltja volt, hogy a kisvárdai lovasok mellett ott volt, kis pónijával Oláh Gusztáv óvodás –öt éves– is, az édesapja Oláh Gusztáv, aki biztosította a fiatal lovas biztonságos részvételét.

Délután kulturális programok várták az emléknap résztvevőit. Este kilenc órától pedig „Szombat Esti Kuruc Láz” címmel éjfélig tartó táncmulatság volt.

– Vincze Péter –
hirdetés