Videó: Ismét útjára indult a PET Kupa!

Akt.:
Videó: Ismét útjára indult a PET Kupa!
© Fotó: Sipeki Péter
Dombrád – V. alkalommal indult útjára hétfőn Dombrádról a PET Kupa, mely legfőbb célja idén is, hogy összegyűjtse a Tiszáról a műanyag és egyéb hulladékokat.


A több mint egy tucat, ártéri hulladékból épült kalózhajó vízre bocsátásával hétfőn kezdetét vette az idei PET Kupa a dombrádi szabadstrandon. A sorban az ötödik kupát hazánk második legnagyobb folyójának védelme és tisztítása érdekében hívták életre. Ezúttal a tiszai akcióval párhuzamosan a Bodrogon is elindul egy kenus takarító különítmény, hogy a tokaji hídnál csatlakozzanak majd a környezetvédőkhöz.

Tokaji Tisza-nap

Az idei kihívást a 3200–3700 tonna, az év eleji jégzajlással hazánkba érkező hulladék alapozta meg. A szemét nagy részét a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság már összeszedte, a PET-flotta pedig a nehezebben megközelíthető részeken dolgozik, illetve a hátramaradt hulladékot gyűjti be.

Az egyhetes megmérettetésnek megközelítőleg 150 kalóz vág neki. A táv 71 folyón megtett kilométer hat állomással (Dombrád, Ibrány, Balsa, Tokaj, Tiszaladány és Tiszalök). A cél igen komoly: megduplázni a tavaly gyűjtött hulladékmennyiséget, azaz annyi szemetet összeszedni, mint az elmúlt években összesen. A program egyik érdekessége július 6-án, csütörtökön a Tisza-nap lesz, amit a PET Kupa tiszteletére Tokaj szervez. Ez a kulturális programokkal tarkított nap egybeesik a hulladékvadászok pihenőnapjával és a folyami mikroműanyag-vizsgálat eredményének kiértékelésével.

KMDombrád.
SZON.HU


hirdetés