Donald Trump: Amerika érdekei mindenek előtt

Washington – A republikánusok várható elnökjelöltje egy nyugat-pennsylvaniai városkában tartott kampánygyűlésen fejtette ki gazdasági elképzeléseit. A többi között a Kanadával és Mexikóval kötött szabadkereskedelmi megállapodás (NAFTA) újratárgyalását, akár esetleges felmondását helyezte kilátásba és erőteljesen bírálta Hillary Clintont, a demokraták várható elnökjelöltjét.

Az alig tízezer lakost számláló Monessenben Donald Trump gazdasági kérdésekről beszélt, és megváltoztatva eddigi kampányszlogenjét, nem azt mondta, hogy “ismét naggyá tesszük Amerikát”, hanem, hogy “ismét gazdaggá tesszük Amerikát”, azt állítva, hogy az orságot tönkretette, megrabolta a “saját pénzügyi elitje”.

A republikánusok várható elnökjelöltje olyan kisvárosban beszélt, amelynek lakói korábban az acéliparban dolgoztak, ám az iparág hanyatlásával ma elsöprő többségük munkanélküliként tengeti életét. “A pennsylvaniai acélmunkások élete szorosan összefonódott a hidakkal, vasúti sínekkel és acéllemezes felhőkarcolókkal, mindazzal, ami Amerikát is naggyá tette. Csakhogy a mi munkásaink hűségének bére az árulás volt” – mondta Trump az összegyűlteknek. Majd rátért az országos politikára.

Ostorozta a politikai elitet, amely szerinte a globalizálódás politikáját vakon követve kiszervezte az amerikai munkahelyeket. Valamint kiszervezte “a gazdagságunkat és a gyárainkat Mexikóba és a tengerentúlra” – fogalmazott. Miközben szidta magát a globalizálódást, és leszögezte, hogy ez a pénzügyi elitet még az eddiginél is gazdagabbá tette, megjegyezte: “utálom kimondani, de magam is közéjük tartoztam”.

A milliárdos üzletember bírálta a Kanadával és Mexikóval kötött szabadkereskedelmi megállapodást (NAFTA) és az amerikai érdekeknek megfelelőbb feltételekkel történő újratárgyalását ígérte, szükség esetén akár a felmondását is. Hibáztatta mind Bill Clinton kormányzatát, mind Hillary Clinton külügyminiszterségét, amikor szerinte lazaságukkal lehetővé tették, hogy Kína az árfolyampolitikájával “becsapja” az Egyesült Államokat, ezermilliárd dollárokkal növelve az amerikai deficitet.”Évek óta beszélek Kínáról, ám nem figyeltek rám, de most aztán igen” – mondta Trump.

Hét elemből álló tervet vázolt fel, amelynek segítségével visszahozná Amerikába a globalizálódás miatt elveszített, kiszervezett munkahelyeket, beleértve a NAFTA újratárgyalása mellett a most folyó amerikai-csendes-óceáni szabadkereskedelmi tárgyalások (TPP) felülvizsgálatát is. “A TPP halálos csapást jelentene az amerikai kisvállalkozásoknak” – mondta Trump, hozzátéve, hogy a megállapodás veszélyeztetné az amerikai gazdaság egészét és az ország gazdasági függetlenségét is. “Nem meglepő, hogy Hillary Clinton vezető szerepet vállalt a TTP tető alá hozatalában” – szúrt oda a demokraták várható elnökjelöltjének. Azzal vádolta meg Clintont, hogy kiárusította az amerikai munkásokat a globális eliteknek, mégpedig éppen azzal, hogy kedvezőtlen kereskedelmi megállapodásokat szorgalmazott.

Trump megígérte, hogy a leromlott, sok helyütt egyenesen omladozó infrastruktúra (hidak, utak) felújíttatásához kizárólag amerikai acélt rendel majd. Kilátásba helyezte azt is, hogy amennyiben ő lesz az elnök, elrendeli majd, hogy a kereskedelmi miniszter pontosan azonosítsa be azokat az országokat, amelyek megsértik a kereskedelmi megállapodásokat és ezzel ártanak az amerikai dolgozóknak.

“Amerika érdekei mindenek előtt” – fogalmazta meg ismételten a hitvallását a republikánusok várható elnökjelöltje.

– MTI –
hirdetés