Donald Trump ismételten sürgette az OPEC-tagországokat az olajár leszorítására

Washington – Donald Trump amerikai elnök ismételten arra sürgette az OPEC-tagországokat, hogy “azonnal” csökkentsék a kőolaj árát.

Az elnök újabb Twitter-bejegyzésben vádolta meg az olajárak emelésével a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjait.

“Az OPEC-monopóliumot muszáj emlékeztetni arra, hogy az olajárak magasak, és ők semmit sem tesznek ez ellen” – fogalmazott Trump, és emlékeztette az érintett államokat arra is, hogy közülük egyesek védelmét az Egyesült Államok biztosítja.

Donald Trump néhány napon belül többször tett közzé olajárakkal foglalkozó mikroblog-bejegyzést. Korábban felszólította Szaúd-Arábiát, hogy napi kétmillió hordóra növelje meg nyersolaj-kitermelését, amire Szalmán bin Abdel-Azíz király, Szaúd-Arábia uralkodója ígéretet is tett. Ezt egy minapi Twitter-bejegyzésében az amerikai elnök megerősítette.

Elemzők emlékeztetnek rá: miközben az amerikai elnök az OPEC-et hibáztatja, Washington nyomást gyakorol európai szövetségeseire annak érdekében, hogy ne importáljanak nyersolajat Iránból. Teherán szerint Twitter-bejegyzéseivel éppen az amerikai elnök járul hozzá az olajárak emelkedéséhez.

– MTI –

Címkék: , , ,hirdetés