Dönteni kell, de nem egy életre

A nyílt napokon meg lehet ismerkedni a szakmákkal
A nyílt napokon meg lehet ismerkedni a szakmákkal - © Fotó: KM-Archív
Nyíregyháza – A sikeres pályaválasztáshoz nélkülözhetetlen az önismeret és a pályaismeret.


Szabad a döntés, de nehéz a választás. Számtalan nyílt nap, pályaválasztási tanácsadás, egyetemi roadshow segíti a továbbtanulást, mégis nehéz a döntés. Vannak, akik még a februári jelentkezések környékén is hezitálnak, vajon jól választanak-e hivatást?

Reálisan, átgondoltan

– Fontos, hogy a pályaválasztás ne hirtelen döntés eredménye legyen. Jó esetben a pedagógus és a diák a gimnáziumi tanulmányok alatt végig foglalkozik ezzel a kérdéssel. A tagozatok már 9. osztályban orientálják a gyerekeket, a saját választásuk alapján, így elég korán elköteleződnek humán vagy reál területre – nyilatkozta lapunknak Kecskeméti Zsuzsa, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium igazgatóhelyettese.

– A fő csapásirányok kijelölése után reális döntést kell hozni, ami alkalmazkodik a diák képességeihez, habitusához, nincs se alul-, se felülpozicionálva. A középfokú iskolaválasztás talán még nehezebb: ma már sajnos nincs átjárhatóság, vagyis a szakgimnáziumot választó diák nem léphet át gimnáziumba, és fordítva sem könnyű mozdulni. A pedagógus sokszor reálisabban, mérhető módon látja a diákok képességeit, de a szülő az, aki ismeri a gyerek terhelhetőségét, vágyait, így nekünk mindig meg kell maradni a tanácsadásnál, és soha nem szabad minősíteni a döntést, hiszen az valaki más életének egy fontos állomása – tette hozzá a pedagógus.

Önismeret, szülői támasz

– Mindenki átesik ezen a folyamaton, és túléli – reagált röviden a felvetésre Tullner Gabriella pszichológus, s így folytatta: – Lényeges, hogy ne vegyük a döntést véglegesnek, mert ha kiderül, hogy nem választottunk jól, váltani mindig lehet. Sőt, sokszor évekkel később rádöbbenünk, hogy változik érdeklődési területünk, és nyitottak vagyunk új szakmákra, vagy egyszerűen megújulásra vágyunk, és váltunk.

A pályaválasztási döntésnél fontos tehát, hogy ne tekintsük véglegesnek, s így nem lesz lelkiismeret-furdalásunk. A szülő támaszként álljon gyereke mellé, hallgassa meg és tartsa tiszteletben elképzeléseit, hiszen 18 évesen sem érett meg a személyisége arra, hogy egyedül hozzon döntést – tette hozzá a szakember. – A képességek, a teljesítmény és a kitartás kulcsszavak: ugyanis egy szorongó gyerek nem érzi jól magát egy versengő típusú iskolában, vagy szakmában, és nem biztos, hogy azért, mert mások presztízsből jelentkeznek egyetemre, követni kell a divatot. Az elszenvedett kudarcok rontják az önbecsülést – jegyezte meg Tullner Gabriella.

A pszichológus elmondta azt is, hogy a határozott döntésekhez egy jó adag önismeretre van szükség, ami annyit jelent, hogy az egyén tisztában van saját képességeivel, érdeklődésével, és azzal a munkamóddal, amit elbír. Tudnia kell, hogy milyen körülmények között szeretne majd dolgozni. Milyen karriert, életpályám képzel el magának.

KO
hirdetés