Döntéseink alapvető értékeket tükröznek, ezért legyünk tudatosak!

Legyen hitünk az ökológiai felelősségben!
Legyen hitünk az ökológiai felelősségben! - © Fotó: AFP
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az is jó módszer, ha előre megtervezzük a heti menüt.

Az élelmiszer-pazarlás elleni otthoni küzdelemben oroszlánrésze van annak, hogy mennyire vagyunk tudatos fogyasztók. A gondok ott kezdődnek, hogy a fogyasztók közel fele nincs tisztában azzal, hogy mi a különbség a minőségét megőrzi és a fogyaszthatósági dátum között. Az utóbbival szemben az előbbi esetben a termék a dátum lejárta után is biztonsággal fogyasztható – ha ezt tudjuk, és nem dobjuk ki kóstolás nélkül, máris tettünk egy lépést a pazarlás csökkentése felé.

Az is jó módszer, ha előre megtervezzük a heti menüt és azt, hogy ehhez mit kell bevásárolnunk. Így kisebb az esély arra, hogy hirtelen felindulásból csak azért veszünk meg valamit, mert megkívántuk és „jó lesz az még valamire”, vagy éppen akciós, a tervezésnek köszönhetően ráadásul az egész bevásárlás kényelmesebb és stresszmentesebb lehet – javasolja az LG.

Ki a tudatos vásárló?

A tudatosvasarlo.hu úgy írja, hogy a klasszikus fogyasztóvédelem szerint tudatos vásárló az, aki nem hagyja, hogy átverjék. Aki tisztában van fogyasztói jogaival, és él is velük. Aki tájékozódik az árakról, a termékek minőségéről, a kapcsolódó szolgáltatásokról, és a legjobb ajánlatot választja ki. Ez azonban ma többet kell, hogy jelentsen annál, hogy képviseljük és érvényesítjük saját jogainkat és érdekeinket.

Fontos, hogy etikailag és környezetileg is tudatosak legyünk, ami azt jelenti, hogy saját magunkon túl másokra is tekintettel vagyunk: ezek a ma élő emberek, megszületendő gyermekeink, unokáink, állatok, növények, sőt, ökológiai rendszerek.

HBN
hirdetés